Thursday, November 13, 2014

Perlumbaan Yang Merugikan

"Yuhuu. Dah boleh guna fon untuk update blog." :D

Cabaran yang dinanti

Oyeah. Setelah sekian lama tak update. Saya dah kerja sekarang. Kerja biasa je. Jadi kuli. Ehem.

Kononnya lepas belajar ni nak rasa pengalaman kerja sambil terus majuu falam dnt. Tengok akhawat lain yang dah kerja tapi masih terus tsabat bahkan sangat gigih berkejaran menguruskan hal-hal jemaah, membuatkan aku rasa nak cabar diri sendiri jadi macam tu.

Sekarang apa macam? *angkat2 kening*

Dah tak seperti dulu

Serius weh. Waktu jadi mahasiswa memang banyak masa kau boleh optimumkan. Sebagai daie, banyak masa kau nak tajmkik, buat program itu ini, meeting sana sini, usrah adik-adik..blablabla. Jangan tipu la takde masa nak study. Lepas subuh kau buat ape? Tido? Memang la -.-

Sekarang tak macam dulu. Nak reply mesej whatsapp pun bukan boleh selalu.
Dulu boleh la luangkan masa gap antara kelas untuk prepare untuk usrah malam, nak mesej adik2, nak lari uruskan program kejap. Kadang-kadang takde kelas so macam-macam boleh buat masa tu.

Sikalang aa..kaki u sudah kena ikat ma. Kelija tarak boleh tinggal suka2 maa. Mau bikin kilija lain pun tarak boleh maa

Sobs.

Perlumbaan yang merugikan

Perlumbaan merugikan yang dimaksudkan ialah perlumbaan mengejar dunia. Pagi pagi masa pergi kerja,masa tu kau boleh nampak semua manusia berlomba-lomba, bertolak-tolak nak pergi kerja. Pfft. Semua jalan laju dan tau arah mana dia nak pegi.

Tapi...perlumbaan itu pastinya merugikan sekiranya tiada disertai dengan niat kerana Allah. Maka ianya sekadar menjadi rutin biasa yang merimaskan berbanding pahala ibadat yang menguntungkan.

Got it? Kbai.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...