Thursday, May 22, 2014

Poster | Street Dakwah



Poster | BetelPlus by Fathi Pharma

Poster 1
Gambar vetel leaf tu pecah bila print. Kegagalan mndapatkan gambar DAUN hd. Hmpph.

Poster 2
Gambar laster pun pecah. Pffft.

Poster 3
Ni dah tahap malas. Sekadar letak info je. 



Sunday, May 11, 2014

Bakteria dan Antibodi ISMA

Dan Allah jualah yang mengurniakan ilham
bukankah itu juga satu bentu rezeki?

Terimalah, bakteria.

Bakteria.

Bakteria adalah normal flora yang sememangnya wujud dalam dan luar badan manusia. Adapan kehadirannya tidaklah menganggu bahkan membawa kebaikan kepada badan manusia seperti membantu sistem pencernaan.

Tetapi, bakteria ini akan menyebabkan manusia itu jatuh sakit sekiranya sistem imuniti badan manusia lemah. Maka, di saat ini kita perlukan antibiotik untuk 'membunuh' bakteria tersebut. Tapi, ada antibiotik jenis lain yang tidak mampu membunuh bakteria tersebut kerana 'resistant' yang membuatkan antibiotik itu tidak mampu lagi membunuh bakteria. Hanya antibiotik yang sensitif sahaja dapat membunuh bakteria tersebut.

Rakyat Malaysia.

Rakyat Malaysia yang berbilang bangsa hidup dengan harmoni. Tetapi ia menjadi sakit bila mana ada sebilangan manusia yang berlebih-lebihan menentang sistem imuniti yang paling kental iaitu undang-undang Islam.

Maka, hadirnya ISMA menjadi 'antibiotik' yang sensitif terhadap 'bakteria' yang agresif itu bukan untuk 'membunuh' tetapi sekadar untuk mengingatkan mereka. Manakala antibiotik lain yang sepatutnya sensitif kini menjadi resistant terhadap bakteria-bakteria ini.

Tapi antibiotik itu dipersalahkan kerana katanya telah 'membunuh' semua bakteria-bakteria dalam badan. Tapi nak buat macam mana, dah penyakit teruk sangat kena la bagi systemic treatment. Mau tak mau semua pun kena ye tak?. Itulah side effect yang terpaksa diterima.

*ibrah dari clerkship + fyp*

-


Cik Kulat.
Posted from KUAZ
4.02am

Trailer





Currntly working for posters for one of the course work in my final exam.
Poster for our Fathi Pharma newest product, the BetelPlus.
Not finalized yet. 
Got some empty space need to fill up. 


Friday, May 9, 2014

Bagaimana mengubati masyarakat?

Setiap ubat yang diberikan untuk mengubati penyakit pasti ada risk and benefit yang perlu dipertimbangkan sebelum diberi kepada seseorang pesakit.

Biasanya memang ada risk of side effect untuk penyakit yang biasa-biasa  seperti demam, batuk dan sakit perut. Tapi sebab ubat itu diambil pada dos yang sekadarnya maka side effect tu pun takde la. Setiap ubat tu ada maksimum dos. Kalau ambik exceed maksimum dos memang pasti akan terima side efefct yang  teruk. Contoh paling mudah, paracetamol. Jika diambil pada kadar yang sekadarnya maka ia dapat menyembuhkan demam dan tahan sakit. Tapi kalau overdose, sampai boleh bawa kematian kerana kegagalan fungsi hati (liver).

Macam mana pulak untuk ubat yang ada benefit tapi risk of side effect dia pun bahaya even diambil pada kadar yang sedikit? Biasanya ubat yang macam ni adalah untuk penyakit yang lebih teruk dan kronik. Contoh penyakit kanser. Ubat antikanser banyak side effect tapi kena timbangkan antara risk dan benefit dia untuk diberi pada pesakit.. Kadang-kadang memang terpaksa tanggung risiko untuk menyelamatkan nyawa pesakit tu. Memang terpaksa tanggung kesakitan side effect untuk benefit yang akan datang kemudian. Dan kadang-kadang terpaksa korbankan satu untuk dapat satu. Contoh ubat yang ada risiko untuk membahayakan bayi dalam kandungan. Jadi, untuk selamatkan ibu terpaksa korbankan anak dalam kandungan.(Korbankan anak dalam kandungan tak bermaksud 'membunuh' anak dalam kandungan tetapi adalah seperti kesan teratogenik yang menjadikan anak kurang sempurna atau cacat)

---

Untuk mengubati penyakit dalam masyarakat juga terbahagi kepada dua. Yang pertama, untuk penyakit yang biasa-biasa seperti masalah fiqh, ubatnya adalah penerangan. Tetapi apabila sudah melebihi dos, iaitu apabila terlalu banyak sangat percanggahan pendapat maka antara side effect nya ialah masyarakat tidak melakukan terus ibadat tersebut atau masyarakat semakin keliru dan hasilnya adalah perbalahan yang berpanjangan.

Untuk mengubati penyakit besar dalam masyarakat yang melibatkan isu aqidah, siayasah dan sebagainya maka ubatnya adalah ubat yang penuh dengan risiko dan benefit. Contohnya, apabila isu hudud ini mula dipertikaikan oleh non-musim, maka ada pihak yang bangun memberi ubat untuk menyelamatkan nyawa agamanya dengan cara berterus-terang dan lantang. Cuma ubat untuk ini, risikonya besar. Risikonya adalah penolakan masyarakat termasuk umat Islam sendiri. Tapi percayalah, pasti ubat ini diberikan kepada masyarakat untuk kebaikan orang Islam itu sendiri. Jika tak dapat dilihat apakah benefit ubat ini kepada masyarakat pada masa sekarang, ia akan kelihatan kemudian.

Kita lah penyelamat ummah dan akan menyelamatkan ummat ini dengan segala ubat yang ada walaupiun terpaksa menerima pelbagai jenis kesan sampingan yang mnyakiti kita. Tapi kita harus kuat untuk sembuhkan umat ini dari penyakitnya. Penyakit yang tenat, kronik dan menunggu maut jika tidak dirawat oleh penyelamat ummah iaitu kita!

#KamiSokongISMA


Thursday, May 1, 2014

Transition

Proses autoclave pastinya proses yang menyakitkan jika dilakukan ke atas hati seorang manusia.
Tapi, selepas proses yang menyakitkan itu pastinya dapat menghasilkan hati yang 'sterile' dan brsinar-sinar.

*kerja-kerja autoclavingn blog ini harap dapat dilakukan segera..pffft*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...