Wednesday, February 27, 2013

Farmasi UM #2

Antara post yang mendapat lawatan terbanyak adalah post bertajuk Farmasi UM. Mungkin ada adik-adik kat luar sana yang berminat nak ambik course Farmasi kat UM. So I hope I can help those outside there with this post.

FYI, I am currently third year and now in the second semester of third year. Before this, I took foundation of Science at UiTM Shah Alam. Hey, sape kata ambik Asasi kat UiTM tak boleh pergi jauh? More than half of my classmatess got medical and dentistry course you know. Syaratnya kena 4 flet la. Hehe. But believe me, ada yang tak dapat 4 flet pun still boileh dapat sambung medic and dentistry. Rezeki diorang jugakj kot.

So, during the Asasi I got GPA 3.89 for the firest semester and 4.0 for the next semester. Then for UPU I had choosen Farmasi UiTM and UKM but ended up getting Farmasi at UM :O


Ohoi English hang tunggang langgang -.-

Abaikan. Haha. There are still room for improvement right? :D

So, apa kelebihan Farmasi kat UM ni? 

Kalau nak diikutkan, pilihan terbaik untuk course Farmasi kat Malaysia ni USM la sebab dia uni kat Malaysia pertama yang offer course ni. So dia better la in that point. APEX plak tu~ Nak tau APEX tu ape sila google ye. Jangan malas-malas. TAPI, UM pun tak kurang hebatnya. Kita ada pilot plant. Hehe.
Pilot plant tu adalah....sebuah lab untuk membuat tablet. Cuma kat UM je ada pilot plant tau. You well get exposed in industrial pharmacy and can create your own tablet. Woah!

Kelebihan lain adalah sebab UM sendiri (kecuali yuran yang mahal). Rugi la kalau masuk UM tapi tak ambik sebanyak mungkin pengalaman and enjoy your student life.

Lagi satu, mungkin dikira kelebihan ialah sebab UM je ada Kepujian. BPharm (Hons). And based on apa yang lecturer cakap, kalau graduate UM dapat 2.7 pun kira setanding dengan graduate uni lain yang dapat 3.0. Tapi, itu semua mungkin berubah sebab sekarang ni dah ramai yang ambik farmasi ni. Dah saturated dah pun. Ok, tu nanti kita cerita kemudian.


Best ke Farmasi ni?

Best ke tak depends on you actually. How y u get yourself along, how u live you life and how you interact with peoples. Kat sini ada Pahrmacy Society which you'll be automatically be a part of them once you are UM Pharmacy student. PharmSoc ni penuh dengan aktiviti. Annual Gathering, Pharmily Day, Pharmsport, Pharm Night, Community Outreach Programme. Tu anjuran PharmSoc. Other than that ada jugak persatuan untuk student farmasi seluruh Malaysia iaitu MyPSA. And there are national activities too. Contohnya, National Gathering of Pharmacy Students (NoGAPS), National Pharmacy Sports Carnival (NPSC) and many more. Kalau nak rasa best, get yourself involve into any of the activities :D

Bukan tu je ok..korang boleh join aktiviti under kolej or other society kat UM ni. Discover yourself. Personally, I encourage everyone to join any of those society or college project. Boleh kenal kawan course lain, build your soft skills, takde la 'peghak' sangat duduk dalam bilik. Come on la, student UM kot. :P

Susah tak farmasi?

Susah tak? Adik-adik, course mana-mana pun susah. Tapi jujur wa cakap sama lu, jangan berangan la nak dapat 4 flet lagui. HAHA. Bukan mustahil tapi kalau nak kena all out la. Setakat ni ada la senior yang pernah dapat 4 flet tapi bukan untuk semua sem la.

Jangan terkejut kalau dapat GPA 2.0. Even ada yang dapat less than 2.0 tau. Tapi ada jugak ramai yang dapat 3.5 above. It all depends on you. Like me myself, I never reached 3 pointer yet. Ahaks, Sem ni insyaAllah. Masih ada peluang. Aaminn~ Mula-mula maybe ada sikit susah la nak adapt. Tapi slowly you will learn how to catch up, believe me. If you do not give up. Never ever give up okayh!

Frankly speaking, mana ada benda yang senang. Semua benda kita kena usaha kan. Tak kisah la ambik coure apa pun. ;D

Nanti belajar ape je? Saya ambik farmasi ni sebab suka kimia, tak suka bio.

If u had any thought like 'ambik farmasi sebab tak suka bio and suka kimia' atau yang sewaktu dengannya baik tukar mind set tu sekarang sebab as a pharmacist you need to understand how the drugs work in human body. And its not all about chemistry. :D

So basically...macam-macam yang kita akan belajar. Start dari first year belajar basic topics like anatomy, human physiology, basic chemistry, basic principles of pharmacology and so on. Then second year belajar pasal microbs, drugs, pharmacology and so on.. Actually, ada banyak cabang yang korang akan belajar. Contohnya korang akan ada subjek-subjek berkaitan kilinikal, industrial, statistical and research, labs dan baaaaanyak lagi. Bagi yang suka memasak, korang juga akan bbelajar memasak dan menyediakan pelbagai jenis preparation.You gonna make your own syrups, creams, ointments and stuffs. 

Haih..apa lagi ek.. Takpe la.Ni tengok gambar-gambar plak.

Ini event Sabtu ni. Dua hari lagi. Organized by current third year students.



Here we are!

One of the lecture hall.

Pharmacy Society member
 .
One of the events: Telematch. 

Pilot plant. One of the practical.

Tablet making.


Graduation day :D

Buddy system.




Saturday, February 9, 2013

Februari Sudah!

Bismillah~

Ola! Aiyak..da masuk Februari kot. Huuu~ Cuti sem pun tinggal seminggu je. Sobs~



Welcome to 2013. Hey, I've done my Wish Bucket for 2013! Ehe~

By the way, this holiday I manage to do something that I wish to do long long time ago..weee~
Takde de la macam orang lain melancong sana sini, oversea la, in-the-sea la..den duduk umah yo. Eh tak. Tipu! Den balik kampung hari tu.

Biasanya balik kampung duduk umah cik kat Kamunting je tapi kali ni kami ikut depa balik Bota. Sebab ada kenduri arwah mak tok. Punya lama tak duduk kampung macam tu. Seronok! Sedara mara depa ramai gila. Penuh atas bawah. Huhu. Kalau adik beradik mak lapan-lapan orang tu berkumpul kat rumah pah pun mesti penuh kan? Bila la lagi nak rasa macam tu. Sobs~

Masa kenduri ni depa  buat bubur lebah. Dah macam nak buat wet granulation dah. Sebijik! Ngahaha~

Lepas tu sompek la poi Teluk Batik, Kak Ina bawak. Tapi pegi berjalan je la, tak mandi manda pun. Hewhew~

Lagi buat apa ek cuti ni? Erm..pegi pesta buku! Siap dapat signature Abdul Latip Taib dengan Ustaz Zahazan. Nak amek gambar sogan. Hiks~ Kebetulan buku Abdul Latip Taib tu tajuknya Ikramah bin Abu Jahal, tajuk task aku masa cuti ni. Best la pegi pesta buku..bawak Tasya jenjalan. :') Kalau dah dapat baucer buku mesti lagi syiok :D

Lepas tu tolong Dr Faizah setiap hari Rabu. Rasa macam dah keje kot! Dah la kat Twin Tower. Tingkat 31 u ols. Den kojo kek KLCC. Wakaka. Best. New experiences. Working with those people and act like profesionals. Kikiki.

Lagi? Ulang alik pegi UM. Haha. Memang aku ni setiap kali cuti mesti nak pegi UM. Ade je benda yang nak dibuat. Hihi.

Hurm..after all, result tubik doh wehh. Alhamdulillah..result yang di luar jangkaan. Kalau nak diikutkan keadaan aku sem lepas, memang tak cukup nafas. Roomate aku mesti tau yang aku selalu tak lekat kat bilik. Hew~ Ado jo kojo. Time kelas pun tido sampai kena tegur dengan mentor. Pffft~ Sampai terpaksa korban masa cuti sebab nak study untuk test and buat kerja-kerja sampingan tersebut. Test fail takyah cakap la. Biostat punye test dapat 2/10 je kot. Muahaha~ Dalam bilik asyik tidur awal je. Time test pun study ala kadar.

And I believe, Allah help me much. Mungkin berkat doa insan-insan lain jugak. ;') I passed all the paper except for Pharm Ana. Itu memang expected la sebab jawab pun tak habis. Ralat betul rasa. Tapi takpe la, boleh redeem. InsyaAllah Allah permudahkan. Result official pun dah keluar, InsyaAllah takde masalah dah dengan JPA. :D

Sekarang, aku makin percaya pada kebergantungan kepada Allah. Dan keberkatan masa. Kita niatkan semuanya kerna Allah, luangkan masa untuk hadiri majlis-majlis memperingatiNya pasti Dia akan tolong kita. O Allah, tha k you! :))

So, sem depan pun ada banyak program. Hiks. Tak sabar nak start sem baru. Weee~ Azam untuk sem depan, nak kurangkan emo. Bak kata adek-adek. Kikiki. OK, adios!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...