Thursday, September 20, 2012

Live the Life

Assalamualaikum. Salam Jumaat :D

Today is Friday. Busy Friday.
Pagi ada car wash kat Fakulti,
tengah hari ada meeting Pembina kat KK4,
petang ada kelas sampai pukul 5,
5.30ptg dah nak gerak untuk program kolej sampai malam.

Esok ada kursus dengan kolej dengan bengkel induksi Pomanih. Tapi tak dapat nak pergi dua-dua. T__T

This weekend will be such a looooong days.

This is my life. A new life.

Actually tahun ni, datang banyak tawaran *ayat retis jap* untuk jadi AJK dan sebagainya dari kolej, Pembina dan Permanis. First time jadi Exco, First time join aktiviti kolej, first time nak menabur bakti dengan lebih serius untuk Pembina. First time after two years studying in this uni life.

Masa first year, serius tak join apa-apa pun kecuali Farmasi punya stuff la.Kolej langsung langsung tak pernah join. Permanis pun setakat join aktiviti je. Pembina cuma jadi ahli usrah je. Tapi sekarang tiba masa untuk memberi pulak. Yeah. Erti hidup pada memberi kata Ustaz Hasrizal.

Ada kawan cakap, ''kau busy tu busy jugak, tapi study jgn jatuh weh''. Thanks sebab ingatkan. Memang pun, rasa cuak tu still ada tambah-tambah lagi dah third year ni dah start tahun kinikal.

Tapi actually being this way is better for me. I mean, nanti bila busy aku akan rasa hidup ni bermakna. Dah puas dah dua tahun duduk je kat UM ni takbuat apa-apa. Masa sem lepas banyak jugak join itu ini tapi cuma picisan je la. Jadi biro makanan untuk tiga event, join Permanis punya program pergi sana-sini, usrah Pembna yang konsisten. Tapi result masa sem lepas yang paling ok. Masa first year second sem, mana ada masuk apa-apa. Datang kelas study, balik kolej, keluar jalan-jalan. Thats all. Tapi result tengok la.. -.-

And after two years living in this life, I feel useless because I just the one who sit beside and watch peoples doing their works. Now, by joining all these, I feel that I also can contribute somethng. I dont feel that I am useless anymore.

I have been observing myself. Masa Asasi, masa sekolah, my result will be better when I have something to do and not just sitting by doing nothing.

I know my result yang before ni memang teruk even I study hard and isolated myself from joining all those things. But I will be better if I keep myself busy. The thing is, I will have adrenaline rush that will raise my spirit. Kalau tak buat apa-apa rasa bosan gila. Nak study pun malassssss. So lebih banyak buang masa. Bila busy, bila ada time free je rasa masa tu berharga sangat. So, takde masa yang terbuang sia-sia. *yeke? ekeke

And the last thing is, I always remember this quote since my secondary school: Nobody can predict what height you can soar, not even you. Until you spread your wings.

Even rasa macam terlambat pun ada, yela..dah third year baru la join aktiviti kolej la..itu la ini la.. Sebenarnya dari dulu nak cuma tak berpeluang. Sekarang ni Allah bagi rezeki, banyak peluang datang bergolek-golek sem ni. Kat Farmasi aku hanya picisan. So, kita tengok dunia luar macam mana.

Semua benda ni tak dijangka. Exco Permanis, MT Projek Kolej, AJK Pembina etc... biasa je pun tapi semua ni perlukan komitmen. I will try giving my best. Semoga Allah permudahkan semuanya. Betulkan niat, buat semua kerana Allah. Untuk berbakti dan untuk memberi. Marilah menderma darah! Eh? *iklan jap hehe*

Live the life to the fullest! :D


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...