Thursday, May 24, 2012

Room Alone

Home Slone? Room Alone? Oh ini bukan tajuk filem baru eh. Ini kisah benar seorang pelajar yang bernama Mimiaq (bukan nama sebenar).

Sem 2 second year ni tak de roomate. Sedih tak? Sobss.

Tak de la sedih sangat. Cuma..

Ya, sem ni saya tak ada roomate sebab roomate saya seorang tu dah pergi Korea, student exchange. Seorang lagi dah habis belajar. Erm erm..

Ingatkan second college ni nak letak la roomate baru seorang ke. Tapi memang takde. Huaa.

Orang tanya, 'tak takut ke duduk sorang'?

Tak. Nak takut mendanya. Seronok je kot, tak yah nak amek pusingg hal orang lain. Bilik ni pun boleh guna setiap ruang yang ada. Locker tiga-tiga aku pakai. Haha.

Cumanya, bila duduk kat bilik tu aku tak keluar suara. Kadang-kadang kalau dah sehari tak keluar bilik, aku testing suara sendiri sebab takut suara hilang. Ngeh ngeh ngeh. Pastu kalau terbangun lambat takda orang nak kejut ><. Pernah sekali terbangn lambat gilo. Pastu g kelas pun lambat.

Best la best. Tsapi ada pros n cons jugak duduk seorang. Mencabar jugak woo.

Takpe lah, time to spend for me myself. Its good actually. ;)


Wednesday, May 9, 2012

Today's Lesson

Today Allah send me three great people.

First person, I'm sorry. It's my fault to make you act that way. But I want you to know, that that is the first time in my life to be treated that way. I'm speechless and i ashamed because our friends see it.To make it fair, I forgive you and I hope you forgive me too. 

And from you I learned. Thank you.

Second person, suddenlycome and knock the door. Firstly she asked whether I'm okay or not. Of course I'm not. And she gave me advise. And then, she told me her story. You see, benda yang kita tak suka tu sebenarnya yang terbaik untuk kita kan. :)

Inside of her,I know, she is very nice person who always wanted to changed to be a better person. InsyaAllah you will.

Before she goes, she left me two advices. Tapi aku lupa sebab masa tu tengah mamai.

And the third person, my lil sista! She is the one who come close to me and whispering that song, Cry on My Shoulder. But I tell her nothing. Then she send me a message asking me to call her if I wanna share anything. I can't say anything because I will burst my tears again. I just replied her message. 

Thank you. I'm so grateful to know that there are person who care and really want to be with me. :')

This is just a piece of life's story. To make me a better person.

Thank you to three of you for the lesson today. I'm sorry for my weakness. 

Monday, May 7, 2012

Mari Membaca

Mari membaca. Saya suka membaca.
Mungkin sebab dari kecik pun mak dengan abah dah ajar baca buku-cuku cerita. Sampai masa sekolah aku nak jadi pengawas pusat sumber sebab senang nak pinjam buku kat library. Ngee~

Ni kat bawah ni, rak buku yang dah sarat. Sebenarnya ada lagi tapi biasa la, buku-buku yang lama tu dah kena buang. Bila diingatkab balik rasa rugi buang. T__T Kalau ada rumah besar macam istana dah lama aku buat satu bilik khas untuk buku. Buat mini library *angan2 dari kecik*

Mungkin sebab tu saya tak banyak sangat cakap. *Yeke?

Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC tu memang tak sah kalau tak pergi. Ada satu tahun tu tak dapat pergi, rasa macam tak kena. Hailaaa~ tapi dulu masa kecik-kecik tak berani nak mintak mak beli buku banyak-banyak. Paling mahal pun mintak beli Harry Potter. Tu kat bawah tu, yang belah kiri no 2 dari atas. Oaling kiri sekali. Ynag tebal tu buku Harry Potter. Ni semua influence Miss Lavina masa kat sekolah. 

Lepas tuu dah dah masuk asasi n degree, dah dapat biasiswa memang borong la. Mana cukup dua tiga buku. Ngeh3

Dan untuk tahun ni, aku beli 7 + 2 buku baru. Yang dua tu beli untuk Tasya.

Buku yang aku baru beli:

Hlovate aA+bB, Versus, 5 Tahun 5 Bulan, Gurindam Jiwa, 
Hilal Asyraf Laangit Ilahi 1, Langit Ilahi 2, Remaja Contoh.
Ramlee Awang Mursyid Vila Karmila.

Sebenarnya dah lama nak beli buku Hlovate, tapi nak jugak tunggu masa pesta buku sebab nak dapat beg Jemari Seni. Hihi.

Buku Hilal Asyeaf pulak dah beli awal, tak dapat nak tunggu pesta buku sebab tak sabaq nak baca. Masa pesta buku tahun lepas nak beli Hero dengan Takdir stok tak sampai lagi. Nak tunggu tahun ni lambat. So dapat baucer RM200 tu aku beli. Hee. Ops. 

Buku Ramlee Awang Mursyid pulak baru nak berjinak-jinak lepas baca 9 Nyawa dengan Fiksyen 302 dari kawan. Satunmalam habis baca satu novel. Perghh. Layann~







Ni ha rak buku kat rumah, dah penuh. 

Majalah National Geographic pun ada. Chronicle Malaysia pun ada.

Ni buku-buku agama

Buku politik. Yaw. Dengan koleksi Mastika.

Sebahagian oleksi buku saya yang ada kat rumah.

Nah. I love books. I like them so much. 

Mari kawan kita membaca
mari rakan timba ilmu dengan membaca
inilah perjuangan sambutlah seruan
jadikan membaca gaya wawasan

Everybody take a book and read
to gain knowledge everyone has to read
Lets reach out open up your mind
Lets get reading, a life style of wawasan.

*Lagu tema bulan mebaca tahun berapa tah.

Yaw.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...