Tuesday, March 6, 2012

What A Friend Should Do?

SITUASI 1:

Satu hari ada kawan kita datang kat kita mengadu masalah dia. Lepas dia habis cerita dia tanya kita macam mana nak selesaikan masalah dia. Tapi kita pun tak tau macam mana nak selesaikan. Kadang-kadang dah bagi jalan keluar pun dia taknak terima. Fine. So what else a friend should do? Tell me.


Kadang-kadang rasa sedih sebab kita tak dapat nak bantu kawan kita. Cuma dapat jadi pendengar je. Cukup ke?


Tapi bila kita cerita masalah kita, dia cakap masalah kita kecik je. Ok fine. 

SITUASI 2:

Satu hari kita rasa stress dan tak bersemangat. Kat kelas pun layu je. Tapi takde seorang pun kawan kita yang tegur. Malahan mereka duduk jauh sebab ingat nak kasi kita privasi.


Tapi kalau ada seorang kawan kita yang lain tanya, 'are u okey' kadang-kadang semua masalah kegusaran and all that terbang sekali denga soalan tu. Tapi kita akan cakap 'takde apa'. Just a simple question daripada duk-jauhjauh-sebab-nak bagi-dia-privasi can make your friend fell better, sometimes la.


Pernahkah anda mengalami situasi di atas? Sebagai kawan ataupun kawan kepada kawan.
Ini adalah kekurangan kita dalam skill berkawan. Kita berharap kawan kita memainkan peranan sebagai kawan yang baik tapi kita pun tak pernah mainkan peranan sebagai kawan yang baik.

Sorry kawan sebab tak jadi kawan yang baik.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...