Thursday, March 8, 2012

Sebab Allah Dah Pilih

Assalamualaikum..

Sahabat-sahabat, tadi saya baru balik dari usrah pertama utk sem ni. Last week dah ada tapi kena balik awal sebab ada kerja nak buat.

Fuhh, baru rasa lega sikit. Rasa tenang bila duduk dalam usrah.

Tadi masa last usrah tu, Hayati ada cakap 'Allah pilih kita walaupun kita bukan yang terbaik sebab Allah nak kita belajar'.

Pilih di sini ada banyak maksud. Mungkin terpilih untuk ditimpakan musibah. Boleh jadi terpilih untuk berada dalam sesuatu keadaan yang kita tak selesa atau tak pernah kita bayangkan.. Boleh jadi jugak terpilih untuk jadi orang yang menyampaikan macam jadi naqibah dan sebagainya dalam keadaan si empunya diri rasa dia tak layak. Sebab Allah nak kita belajar.

Ada banyak cara Allah nak bagi supaya kita belajar.

Balik kepada bumi nyata, last week rasa tension gila. Tak tau kenapa, tak ada sebab. Sampai ada seorang sahabat saya mungkin berkecil hati sebab mood tak berapa nak baik. Maafkan saya =(





Saya dah tau jawapannya apa. Tapi sengaja buat-buat tak tau. Bila saya jauh sikit dari Dia mula la jadi macam tu. Semua jadi serba tak kena, asyik nak marah je, duduk tak senang, buat apa-apa pun tak semangat. Mungkin ada pengaruh fisiologi siki di situ tapi jadi tambah kronik lagi bila takde pengisian. Jiwa kosong kata anak-anak muda. Hehe.

Macam out topic je ni. Kekeke.

Ya, pasal terpilih tadi kan. Dulu masa dapat Farmasi selalu yakinkan diri, kalau Allah dah pilih kita mesti la kita mampu. Tapi bila sampai satu tahap rasa putus asa yang teramat selalu fikir, kenapa Allah letakkan aku dalam bidang ni. Macam tu plak..adeh.


Dan sekali lagi kena yakinkan diri sendiri, kalau Allah dah pilih kita tentu kita mampu! Cuma Allah bagi ujian dan kesukaran sebab Dia nak kita belajar. Bukan belajar yang masuk kelas dengar lecture semua tu tapi belajar tentang erti kehidupan.

Saya harap saya dapat hadapi sem ni dengan baik. Saya harap tak akan ada lagi rasa putus asa lagi lepas ni. Saya harap saya dapat buat yang terbaik untuk semuanya. InsaAllah. Moga Allah redha.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...