Saturday, December 29, 2012

Goodbye 2012

Bismillahirrahmanirrahim..

Rasa macam semalam je buat post 2012 Begin..Now its already 30th December 2012!

2012 teach me everything, lots of things.




Bila diselusuri balik dari awal tahun sampai sekarang, macam tak percaya semua tu berlaku dalam masa setahun ni. Terlalu cepat.

2012.

Awal Januari. Time tu baru habis exam second year first sem.
Awal Februari sampai Julai second sem second year.
September sampai Disember first sem third year.
Oh ye, lupe ada shirt sem.

Jadi untuk 2012 ni aku melalui 4 semester! :O

How time flies.

Banyak sangat benda yang berubah, benda yang berubah dalam sekelip mata.
Dari diri aku sendiri, kawan-kawan, suasana persekitaran, everything.

2012 tahun  aku jatuh dan bangun. Tahun aku kenal erti itu semua.
Tahun aku kenal kau dan dia siapa.

Tahun 2012 bagi aku dugaan untuk berjalan sendiri.
Tahun 2012 banyak ketuk aku. Untuk aku kenal aku.
Kesilapan aku. Kegoan aku.
Tahun 2012 aku rasa ditinggalkan, lonely.
Tahun 2012 jugak aku kenal sebenarnya jalan Ilahi.
Tahun 2012 juga tahun aku membuktikan pada diri sendiri.
Buktikan aku mampu berdiri sendiri. Dengan Redha Ilahi.


2012.

I shall never forget. Those things. Those single things. Those moments. Those persons. Those mistakes.

This is me.

Allah.. Please guide me.

For a better Mimi in 2013.

Amin.

Sunday, December 23, 2012

Saya rindu adik-adik saya. 
Sekarang cuti sekolah dan saya cuma dapat luangkan beberapa hari je dengan mereka.
Kalau sebelum tukar sistem dulu, mesti time cuti sem sama dengan cuti sekolah. Grrr~

Ada satu benda yang saya kagum dengan mereka. 
Adik-adik saya pandai berdikari.
Sungguh.

GG, Tasya.

Maafkan kakak ye. Kakak sibuk. -.-
Kalau weekend pun kadang-kadang tak dapat balik. 
Kalau balik pun asyik tidooo je. Huaaa.

But believe me, I alwyas missing both of you.
Much.


Lots of love, Kakak.















Time to Work Out!

Bismillahirrahmanirrahim.

Yaww. Lama tak jumpa. Rindu my belog. Huahuahua. Mungkin dengan kehadiran Twittah menyebabkan penurunan jumlah post secara mendadak? Atau lantaran kesibukan duniawi yang tak sudah-sudah? Ya. mungkin. Dan aku harus bersedih kerana itu.

Ahha.Back to the main topic. Bukan work out excercise, jogging or what so ever, tapi work out untuk stiudy. Dah start study week dah ni. Waaa. *menggeletar lutut*

Mai nak habaq. Nota ceq tu banyaaaaaaak lagi yang suci bersih dari segala noda oleh warna pen atau highlighter. Tengok orang lain punya nota dah berseri-seri siap ada tambahan nota sendiri menimbulkan kegusaran di hati.

Tapi berjaya memujuk diri sendiri untuk bertenang. KEEP CALM AND KEEP MOVING!

And this is the time, for me to prove to myself. Semoga eksperimen ini berjaya. ;D


And to all my dear friends, all the best!

HAPPY STUDY WEEK! Weee~

*rindu nak buat post banyak-banyak-banyak* T______T

Saturday, December 15, 2012

Ujian Sakit

Fuhh. Baru hari ni hilang sakit gigi/ Selepas lebih seminggu menderita kesakitan. Siap telan panadol beberapa papan. Eh..takde la sampai berpapan-papan. Tak cukup gluthathione nak buat kerj
a nanti. 

Ya. Sangat sakit. Mula-mula tu gigi bongsu nak tumbuh. Sekali dia tolak gigi sebelah tu sampai ada la serpihan-serpihan gigi yang jatuh bertaburan akibat ditolak adik bongsu yang nak sangat keluar. Pastu tajam plak tu. Habis pipi bahagian dalam yang dekat dengan gigi tu dilukakan oleh si bongsu. 

Lepas gigi tu dah keluar, tak au kenapa tapi still sakit. Sakit kalau tak effect yang lain takpe. Ni dia tangkap sampai kepala, sampai leher. Memang memeritkan. Sampai memang tak boleh nak concentrate dgn kehidupan. Ohh. 

Tapi ada satu salah masa tu. Mengharapkan pada manusia. Ya. Mungkin aku sendiri yang lupa untuk mengadu padaNya. Sepanjang sakit tu sangat berharap ada orang yang datang dan tolong picit kepala ke apa. Atau at least prihatin dekat diri ini. Tsktsk. Tapi bila semua orang tak peduli yang aku tengah sakit, rasa sangat kecewa sampai akhirnya air mata aku tumpah kerana kesakitan dan kerana kekecewaan.

Nah. Inilah akibatnya. Meletakkan pengharapan pada yang tak sepatutnya!

Ampunkan aku ya Allah!


Monday, December 3, 2012

Precious Experiences

Teringat masa nak isi UPU untuk masuk degree dulu, siap buat mind map untuk personal achievement masa masuk U nanti. Antaranya, nak widen the network. Atau dalam kata lain, nak luaskan pengalaman dan kenal ramai orang. Konon.

Dan memang betul la. Kalau kita dah ada aim memang dalam tak sedar we will work ahead and looking forward to work the plan and achieve our personal goal of life. I still remember the inspiration quote. ''No one knows what height you can soar, not even you until you spread your wings.'' And those words always cross my mnind everytime I want to do something new. Something that I won't achieve unless I try. 

Panjang pulak intro.

So nak dipendekkan cerita, sekarang dah boleh tarik nafas lega sebab dua projek dah habis. MARHATAN dengan Kursus Perkahwinan. Alhamdulillah syukur!! 

Allah bagi peluang dan aku banyak belajar. Paling penting belajar untuk kawal emosi. Emosi?
Waaaa..penat kot masa mula-mula. Dah la dua serentak nak kena uruskan. Sampai adek-adek bulat gumbira pun pesan, Kak Mimi kena cool, jangan emo-emo. Hehe.

Tapi serius ni. Memang penat. Sampai masa cuti midsem pun tak balik sebab takut banyak kerja tak setel. 

Semua ni berkat tunjuk ajar dan pertolongan Dia melalui kawan-kawan dan orng sekeliling yang banyak tolong. Waaa..terharu! :')

Apapun, bersyukur sesangat sebab diberikan peluang yang sangat sangat berharga ni. Terima kasih. Terima kasih.

OK. Malas nak cakap banyak. Nasihat saya, we are university students, Other than studying and reading, we also need to develop our skilss, widen our network, learn to manage things and more. 

*tetiba rasa mcm nak jadi cikgu. eh? ok. takde kena mengena.

Okbai.





Friday, November 16, 2012

Mari Bergerak

Teringat plan masa first year dulu..

First year kena..
Second year kena...
Thied year kena...
Final year kena...

Hah. Siap dengan plan dan step utk each and every year. -.-

Tapi bila dikenang balik, sekarang dah third year dan rasanya masih di step yang pertama dengan kedua.
Aigoo,

Beberapa hari lepas terpana dan terkesima masa chat dengan seorang sahabat di FB.
Mungkin untuk mengingatkan aku ada step yang perlu dikejar semula?

Rasanya step pertama dan kedua boleh ditamatkan sampai kat sini kot. Supaya dapat bergerak ke step ketiga dan keempat?

Perlu ke bergerak sekarang?

Tambah-tambah lagi lepas baca buku tu. Seolah-olah memaham situasi aku sekarang.

Dan apabila berkongsi cerita dengan seorang sahabat, dia masih lagi teguh dengan rancangannya. Aku?
Dan dia pula mengingatkan aku bahawa aku ada satu agenda yang perlu digerakkan.

Perlukah bergerak?
Sekarang ke masanya?

Mohon Allah beri petunjuk dan permudahkan segalanya. ;)

Rehat dulu sementara nak ke step seterusnya. Eh?

Wednesday, November 14, 2012

Keep Calm

You know what, the key of doing something is 'keep calm, and think'.

Toing! Toing!

Last few days was  lke a hurricane for me. Orang lain tengah bahagia cuti duduk rumah, aku plak macam apa je duduk UM ni macam takde life. Kerja banyak! *alasan

Semalam semalam, I got a news that the place we are looking for for the Kursus Kahwin have been booked. Omo. Masa tu dah stress sebab dalam kepala dah bayangkan event tu semua berlaku kat situ. Serius rasa nak meletup bila dapat tau. Tambah-tambah sebab yang ambik tempat tu adalah,...nevermind.

Then, malam tu I talked to someone. Orang tengah serabut dia boleh pulak cool je. Dush!
Tapi ketenangan dia sampai jugak kat aku. Daripada benda yang aku rasa macam dah takde jalan penyelesaian, terus aku nampak banyak jalan keluar lain. Aura apakah yang ada pada dia? Hoho.

Esoknya pulak, aku berkejar-kejaran ke HEP dua tiga kali, Fakulti Gigi, Kolej 11 sebab nak carik kedai untuk print. Kalau takde motor Hasanah mau semput dibuatnya. Thanks a lot my roomie. =')
Dan disebabkan ketenangan yang dibekalkan oleh Allah, I've done everything dengan senyuman. Yeah.

Rasanya kalau aku serabut pagi tu mesti kerja tak jalan.

Dan malam tadi, malam tahun baru! Salam Maal Hijrah 1434H. Malam yang penuh barakah semalam insyaAllah. Moga Allah redha.

Kesimpulannya di sini, bawa bertenang. Keep calm. Keep calm. KEEP CALM AND CARRY ON! =)


Sunday, November 11, 2012

Events

Baru separuh sem tapi rasanya full dengan macam-macam event. Naik cuti midsem ni banyak lagi event yang bakal menyusul. Hoyeh. 
Poster-poster ni sebahagian je. Ada banyak lagi. 
#tudentlife :)

Akan datang

Akan datang





Monday, November 5, 2012

What a Relief

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah syukur syukur. minggu yang hectic membengangkan minggu lepas diakhiri dengan berita yang baik hari ni.

Tension. Salah diri sendiri tak dapat nak control benda-benda, kerja-kerja yang terasa macam tak cukup tangan nak buat. Perlu ke sana-sini sampai rasa penat tak terkira. Balik bilik nangis sebab tak larat sangat masa tu. Serabut dengan test yang tak sempat nak study sehabis baik. Study ala kadar je.
Tutorial pun ponteng sebab tak larat dah nak pegi lepas dah menapak ke KPS tengah hari buta, naik tangga satu malaysia tu lagi. -.- Menyesal baq hang tak pegi tutorial.

Tapi, at the end of the day dapat satu berita yang menggembirakan hati.

Masa tu rasa seronok dan bahagia. Macam satu beban atas bahu dah hilang.

Nikmatnya rasa masa tu Allah je yang tau. Arghh.

Lepas tu satu demi satu kerja berjalan agak lancar la. Setakat ni dan sampai akhirnya nanti harap-harap la. Apa pun, syukur sangat-sangat. Memandangkan ni pengalaman pertama selaku Puan Pengarah untuk dua projek sekali gus. Projek plak selang seminggu je. Aiyaak.Rasa nak memnangs terharu pun ada.

''Aku mintak satu, Allah bagi dua.''

Dulu masa pergi kursus HEP, ada la jugak keinginan nak mengarah SATU projek. Nak merasa katenya. Ohohoi. Sekali dapat dua. Yang tak disangka-sangka. Tapi Allah uji plak dengan kesukaran-kesukaran yang sangat menyeksa fizikal, jasmani dan rohani. Tapi rupanya Allah nak bagi rasa nikmat rasa bersusah dulu bersenang kemudian.

Pengajarannya,

Kalau kita kaitkan dengan hal dunia dan akhirat. Kita semua rasa susah nak beribadat masa kat dunia ni. Tapi tengok sahabat-sahabat, nabi-nabi dulu semua sanggup bersusah masa kat dunia sebab mereka tau kat akhirat nanti mereka akan tersenyum gembira. Nah. Kat dunia dah rasa sikit. Tu baru hal dunia, Kalau bersusah payah untuk agama Allah mesti dapat rasa nikmat yang lagi besar ye dak?





Sunday, October 28, 2012

Blank

Taip punya taip. Patu padam.

Blank.

Setelah sekian lama tak mengepos.

Okbai.


Thursday, September 20, 2012

Live the Life

Assalamualaikum. Salam Jumaat :D

Today is Friday. Busy Friday.
Pagi ada car wash kat Fakulti,
tengah hari ada meeting Pembina kat KK4,
petang ada kelas sampai pukul 5,
5.30ptg dah nak gerak untuk program kolej sampai malam.

Esok ada kursus dengan kolej dengan bengkel induksi Pomanih. Tapi tak dapat nak pergi dua-dua. T__T

This weekend will be such a looooong days.

This is my life. A new life.

Actually tahun ni, datang banyak tawaran *ayat retis jap* untuk jadi AJK dan sebagainya dari kolej, Pembina dan Permanis. First time jadi Exco, First time join aktiviti kolej, first time nak menabur bakti dengan lebih serius untuk Pembina. First time after two years studying in this uni life.

Masa first year, serius tak join apa-apa pun kecuali Farmasi punya stuff la.Kolej langsung langsung tak pernah join. Permanis pun setakat join aktiviti je. Pembina cuma jadi ahli usrah je. Tapi sekarang tiba masa untuk memberi pulak. Yeah. Erti hidup pada memberi kata Ustaz Hasrizal.

Ada kawan cakap, ''kau busy tu busy jugak, tapi study jgn jatuh weh''. Thanks sebab ingatkan. Memang pun, rasa cuak tu still ada tambah-tambah lagi dah third year ni dah start tahun kinikal.

Tapi actually being this way is better for me. I mean, nanti bila busy aku akan rasa hidup ni bermakna. Dah puas dah dua tahun duduk je kat UM ni takbuat apa-apa. Masa sem lepas banyak jugak join itu ini tapi cuma picisan je la. Jadi biro makanan untuk tiga event, join Permanis punya program pergi sana-sini, usrah Pembna yang konsisten. Tapi result masa sem lepas yang paling ok. Masa first year second sem, mana ada masuk apa-apa. Datang kelas study, balik kolej, keluar jalan-jalan. Thats all. Tapi result tengok la.. -.-

And after two years living in this life, I feel useless because I just the one who sit beside and watch peoples doing their works. Now, by joining all these, I feel that I also can contribute somethng. I dont feel that I am useless anymore.

I have been observing myself. Masa Asasi, masa sekolah, my result will be better when I have something to do and not just sitting by doing nothing.

I know my result yang before ni memang teruk even I study hard and isolated myself from joining all those things. But I will be better if I keep myself busy. The thing is, I will have adrenaline rush that will raise my spirit. Kalau tak buat apa-apa rasa bosan gila. Nak study pun malassssss. So lebih banyak buang masa. Bila busy, bila ada time free je rasa masa tu berharga sangat. So, takde masa yang terbuang sia-sia. *yeke? ekeke

And the last thing is, I always remember this quote since my secondary school: Nobody can predict what height you can soar, not even you. Until you spread your wings.

Even rasa macam terlambat pun ada, yela..dah third year baru la join aktiviti kolej la..itu la ini la.. Sebenarnya dari dulu nak cuma tak berpeluang. Sekarang ni Allah bagi rezeki, banyak peluang datang bergolek-golek sem ni. Kat Farmasi aku hanya picisan. So, kita tengok dunia luar macam mana.

Semua benda ni tak dijangka. Exco Permanis, MT Projek Kolej, AJK Pembina etc... biasa je pun tapi semua ni perlukan komitmen. I will try giving my best. Semoga Allah permudahkan semuanya. Betulkan niat, buat semua kerana Allah. Untuk berbakti dan untuk memberi. Marilah menderma darah! Eh? *iklan jap hehe*

Live the life to the fullest! :D


[Cerpen]


Sebuah kisah muhasabah yg dibina oleh 5 orang sahabat tanpa melihat permulaannya. Moga bermanfaat ;)


Ketika aku duduk berseorangan, aku ternampak sepotong hadith rasul Allah yg bermaksud "tidak sempurna keislaman seseorang sekiranya tidak
 meninggalkan sesuatu yg sia2 baginya".
................................................................

Lalu, akupun berfikir sejenak mengenang perkara-perkara yang telah aku lakukan. Adakah aku masih di takuk yang sama? Masih tidak melakukan sebarang perubahan yg mendatangkan kebaikan kepada diri aku sendiri?

...................................................................
Ya Allah, apa nak jadi dengan aku ni? Sampai bila? Puas aku memikirkan bagaimana hendak berubah. Saban kali aku cuba untuk menguatkan semangatku untuk istiqamah, menjadi seorang yang lebih bertaqwa, godaan syaitan tidak mampu untukku kawal.

................................................................
Sampailah suatu hari, aku tewas lagi dengan bisikan syaitan. Aku rasa putus asa. Mungkin memang aku dilahirkan untuk jadi jahat. Selepas itu, berbulan-bulan aku hidup terumbang-ambing. Al-quran ke mana...Solat pun kalau rasa nak je. Aku jadi kosong. Putus asa...
Tapi, suatu hari aku terjumpa pelangi. Ada sinar. Aku terjumpa dia. Dialah yang menarik aku semula...

....................................................................

Dialah seorang rakan yang aku hanya pandang sebelah mata dahulu. Rakan yang telah ku kenali 10 tahun dahulu pada waktu sekolah rendah. Namun, takdir telah menemukan kami kembali sebagai roomate di universiti. Keikhlasan dalam dirinya berjaya membuka hati dan mataku. Aku kembali tersedar dari diulit bisikan jahat. Alunanan bacaan al-Quran yang merdu dari bibirnya, zikrulallah yang sentiasa basah dibibirnya berjaya melembutkan hatiku yang sekeras batu di pesisir pantai. Betapa hebat al-Quran, apatah lagi penciptanya, pencipta kami semua, ALLAH SWT. Aku mencari keberanian di sebalik dosa-dosa silamku untuk bertaubat. namun, tidak terjangkau di fikiranku apabila ku kenangkan kembali perjalanan hidupku. Semua ini akan berlaku. namun, syukur Alhamdulilah hatiku dipilih Allah untuk diberikan taufik dan hidayahNya yang tak ternilai harganya. Semoga aku sentiasa berada di jalanNya. Amin..
 



Sunday, September 16, 2012

Kekasih


Album : Devotees
Munsyid : Devotees
http://liriknasyid.com

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi. Hari ni genap umur aku 21 tahun. Pagi ni aku dengar lagu ni. Korang pernah dengar tak? Actually lagu ni reminds me of my parents. Mak dengan abah. Tambah lagi dengan klip video tu. Macam watak mak dengan abah. And the characters in the video clip, just like them. :'(

Kasih telah terbina sebuah mahligai
Menjadi tanda Agungnya cinta kita
Kasih telah ku binakan sebuah istana
Menjadi tanda cinta sejati
This..is.. :'(
Dulu kami duduk setinggan, lepastu rumah sewa kat keramat. 
lepastu baru dapat duduk rumah sendiri. 
rumah tu umpama mahligai, istana walaupun sederhana je..
semua hasil kerja keras abah.. :(


Megah menghiasi taman kasih kita
Dan diringi haruman firdausi
Dikaulah permaisuri di hati suami
Penyejuk mata penenang di hati
mak permaisuri hati abah..dan kami adik beradik

Tapi angin yang mendatang
Bagaikan badai yang melanda
Kau pergi dulu tanpa menunggu ku
Kerna takdir ku relakan jua
Masa ni mak dah start sakit.. :'(

Kekasih akan ku pahatkan doa ku
Di dalam lena dan jua jagaku
Kekasih akan ku sirami pusaramu
Dengan cinta sejati
Dan mak pun pergi dulu.. 

Andai takdir kita bersama lagi
Ku ingin hidup bahgia bersama mu
kami ingin hidup bahagia bersamamu di sana nanti..



Tak tau nak cakap apa. Moga Allah jaga mak kat sana. Kakak selalu doa, moga Allah tak hukum mak dengan dosa-dosa yang akak lakukan. Kakak takut.. :'( Kakak nak mak bahagia kat sana.

Dulu kakak ingat lagi, masa last birthday kakak time mak ada mak nak beli kek pisang. Mak gurau dengan kakak. Mak..hari ni hari jadi kakak.Kkakak nak kek pisang. Time kakak ada kat MRSM mak pos kad hari jadi kat kakak. 

Mak..terima kasih sebab lahirkan kakak. Dan adik-adik. 
Adik-adik kakak sayang..jangan lupa doakan mak ya. 
Kami saaayang mak. 

Allah..tolong jaga mak kami kat sana. Kami nak jumpa mak kami lagi. :')

Friday, September 14, 2012

Kisah Duit 5 Sen

Aku sekeping duit lima sen. Aku malu dengan diri aku. Aku la yang paling tak bermakna sekali dalam hidup manusia. Dulu bukan aku yang berada paling bawah sebab dulu ada satu sen. Sekarang satu sen dah takde. Maka akulah yang paling tak bermakna. Ce tanya kat manusia-manusia kat luar tu, kalau aku jatuh kat tanah mesti diorang fikir banyak kali nak angkat ke tak. Takde sape pun nak pandang aku.



Cuba tengok duit kertas. Kalau jatuh ke tanah mesti cepat-cepat tuan dia angkat balik. Sedihnya..aku rasa kesepian. Aku rasa hidup aku takde makna. Baik tak payah buat duit lima sen kalau tak dihargai. Betul tak?

Aku rasa macam nak lari jauh-jauh. Aku benci dengan duit yang lain sebab diorang semua disimpan elok-elok dalam beg duit. Aku ni orang campak-campak je. Sedihh.

Tapi suatu hari aku tercampak kat surau. Biasalah duit sekeping macam aku ni masuk tabung surau. Kawan aku ramai kat dalam tabung tu. Hewhew.

Suatu petang tu ada beberapa akhawat datang. Mereka buat apa tah. Mula-mula mereka berkumpul lepas tu salam-salam laga pipi. Lepas dalam lima minit tu ada la dalam enam orang akhawat kat situ. Mereka baca Quran sama-sama. Lepas tu aku dengar mereka cakap-cakap. Aku rasa mereka tengah mentadabbur ayat Quran kot.

Lepas tu mereka main satu permainan. Seorang diberikan nilai mata wang. Akhawat pertama jadi 20 sen. Akhawat kedua jadi 5 sen. Akhawat ketiga dan keempat jadi 50 sen. Akhawat kelima jadi RM1.

Mula-mula akhawat yang seorang lagi bagi arahan. Mungkin tu la naqibah mereka. Mereka kena berkumpul ikut matawang yang naqibah tu sebut. Kalau tak dapat, kena denda.

Pertama sekali mereka kena kumpul 70 sen. Nampaknya akhawat pertama dang ketiga je yang dapat sebab mereka cepat mengikut arahan. Yang dua orang lagi kena denda jawab soalan. Kali kedua mereka kena kumpul 75 sen plak. Bukan main seronok lagi akhawat yang jadi lima sen tu sebab dia jadi rebutan antara dua orang akhawat yang jadi 50 sen tu. Kekeke. Kelakar je aku tengok mereka main. Kalau la aku yang jadi rebutan macam tu. Haih..rasa sedih lagi.

Aku pun duduk sandar pada tabung tu. Memasang telinga mendengar prbualan akhawat-akhawat tu. Masing-masing memberi resolusi daripada game simple tadi. Ada seorang ni cakap, setiap daripada kita ni berharga. Semua ada peranan masing-masing. Kalau seorang takde, takkan lengkap rasanya dalam sesuatu gerakan mahupun dalam keluarga. Jangan la kita rasa kita ni tak berharga. Setiap daripada kita ada sumbangan yang boleh disumbangkan untuk Islam.

Betul jugak kata mereka. Ada sebab kenapa Allah jadikan aku macam ni. Aku pergi mana-mana pun aku dipinggirkan. Aku tak popular, aku tak jadi rebutan, aku tak cantik, aku tak bernilai kat mata manusia-manusia lain. Tapi sebenarnya ada sebab dan hikmah Allah jadikan aku macam ni. Allah nak pelihara aku. Allah taknak aku berbangga diri. Cuba bayangkan Allah jadikan akuRM 50. Entah-entah aku akan jadi duit yang bongkak/ Tapi sebenarnya aku ada sumbangan yang aku boleh sumbangkan. Takkan sempurna RM 50 tanpa 5 sen sebab nati dia akan jadi RM49.95.

Aku harap orang faham apa yang aku namsampaikan ni. Kadang-kadang kita rasa down. Rasa diri kita tak penting. Siapalah kita ni kan. Tapi yang penting, siapa kita pada pandangan Allah. Bersyukur dengan apa yang Allah dah kurniakan pada kita dari segi paras rupa, harta, pangkat dan segalanya. Nah, akulah 5 sen yang akan menyumbangkan diri aku pada jalan Allah. Walaupun nilai aku sikit tapi aku akan tetap beri sumbangan di jalan Allah. Lebih baik 5 sen ini dibelanjakan di jalan Allah daripada RM 50 yang menjadi token di pusat hiburan saja.


Monday, August 27, 2012

Half Way To Go

halfway through
and where exactly are you?
-Hlovate


Last few days I feel like, 
'Wah, tak sabarnya nak start sem baru'.
 
But then, after the registration yesterday I feel like,
'No, this is a nightmare. I want more holidays!'

I'm in the middle of a long road full of obstacles. 
I can't go back. 
What I need to do is keep walking, running or even crawling till the end.
 
A journey to discover the beauty of life
to find the greatness of the Creator
to fulfill the desire
to build and strengthen the inside me.

Before I get to know my path of life, I said to myself  'Allah will put me on any road, it will be the best for me and He will help me along the way'

This becoming third year will be another tough-suffocating-gasping for air-year.
Lots of new things to learn and applied as it is the intro of clinical world.
And also the responsibilities on the shoulder, which I have to put extra commitment -Permanis and other pharmer activities.

I belive, Allah give me before hardship for me to appreciate the 'easy-ship' after. *i don't the word to describe huhu

By the way, let see ehat Hlovate says.





Indeed.

The road of mine might not be easy as others. But I know I will discover the things that others don't.
Allah always with me.

Hi third year, less then two weeks to see you. ;)




Saturday, August 18, 2012

Bukan Sempurna Yang Kucari #7

Actually dah habis dah 6 episode. Tapi just nak summarisekan.

Watak dalam cerita tu Naufal adalah seorang yang alim la orang kata. Adik dia tu Sofea adalah kawan kepada Mimi (pelik betei rasa guna nama sendiri). Mereka berdua lahir dalam keluarga yang baik, yang menekankan didikan agama dan tarbiyah.

Mimi plak lahir dari keluarga yang sederhana. Didikan agama cukup tapi tarbiyahnya tidak cukup kuat. Namun Mimi masih merpuakan gadis yang baik. Cuma kalau nak dibandingkan, keluarga Naufal tu macam family ustaz ustazah, family Mimi olak biasa je.

Nak dijadikan cerita, diorang ni study kat tempat yang sama. Sofea jadi roomate Mimi. Diorang berkawan baik atas nama ukhuwah yang indah. Sofea selalu sebut nama Mimi masa kat rumah. Naufal pun selalu dengar adik dia sebt pasal Mimi.

Naufal pernah nampak Mimi denga Sofea masa kat U. Lepas tu entah kenapa Naufal asyik teringat kat Mimi. Dia pun mintak nasihat kat sahabat bulatan gembiranya dan mereka menasihatkan dia buat istikharah. Dan Naufal dapat jawapannya. Dia pun bagi tau Sofwa. Sofea terkejut.

Mimi plak dia pernah nampak Naufal kat kolej. Dia kan femes ramai orang kenal. Naufal si lelaki idaman anita solehah la kononnya. Di sudut hati dia amat kagum kepada pemilik nama Naufal tu. Tapi tak pernah terlintas di fikirannya akan takdir yang telah menetapkan jodoh mereka. Bagi Sofea orang sebaik Naufa mesti la jumpa pasangan yang pakaitudung labuh, orang-orang yang aktif berdakwah macam Sofea.

Tapi takdir telah menentukan mereka bersama. Allah tau apa yang terbaik. Lepas kahwin dengan Naufal, Mimi la yang jadi sayap kiri kepada perjungan Naufal. Ya, dirinya yang tidak sempurna sebelum ni telah disempurnakan oleh lelaki itu.

Bagi Naufal pula, bukan sempurna yang dicarinya keran dia yakin, di sudut hati setiap makhluk Tuhan itu sudah pasti ingin kembali kepada fitrah asalnya ingin menjadi baik. Baik dal definisi Islam yang sebenarnya. Dia tidak pernah menilai orang berasarkan apa mereka pada hari ini. Bagi dia hidaya itu milik Allahh yang mampu membolak-balikkan hati manusia. Mengahwini Mimi adlaha kerana Allah tahu itu yang terbaik untuknya.

Akhirnya Mimi yang sederhana baik itu menjadi lebih baik. Naufal juga begitu. Semoga aku juga begitu nanti ;)

*Adeh menyesal guna nama sendiri. Pelik jadinya. Apepun this is my first masterpiece. Skrg tengah on the way untuk next masterpiece tapi...macam so-like-me story je. Ngaaa.

Apepun ini hanya rekaan semata-mata. Mungkin ada terselit sedikit pengalaman dan impian sendiri. Saya menulis hanya suka-suka. Cerita ni boleh dikembangkan lagi tapi malas nak panjang-panjangkan.

Kisah ini tiada kena mengena dengan sesiapa.

Ini karya saya. Ini aksara saya. Ini stanza saya. Untuk saya baca. Saya tak kisah tak ada orang baca. HAHA. Saya tulis untuk diri saya sendiri. Kbai. :D

Ramadhan Gone

Now, 1 Syawal what do I feel? I feel unsatisfied with myself. 
Sentap sikit baca Jenaka Ustaz Azhar kat Twitter tadi:

Tiba amsa gembira yang sebenarnya bg org berpuasa menyambut hari raya! Bbeza dgn org xpuasa cuma pura2 gembira walaupun dia sambut raya giler2.

Bukan sentap pasal tak puasa, tapi sentap pasal...only me and Allah know.

Nak menyesal apa? Bukan boleh buat apa-apa lagi. Ramadhan dah pergi. Nak tunggu Ramadhan depan entah sempat entah tak.

Rasa lagi seronok puasa time ada kat kolej/maktab. Rasa seronok sebab dapat beramal banyak bukan sebab tak gembira puyasa kat rumah dapat bukak puasa engan family. 

Sebab kat kolej/maktab akan lebih terisi. Kat rumah banyak tengok tv.
Sekurang-kurangnya masa tak berlalu macam tu je.

Tah la. Sebenarnya kena salahkan diri sendiri sebab tak kuat bermujahadah. 

Cemburu tengok orang lain yang gembira dengan raya mereka sebab Ramadhan mereka tak sia-sia. 

Momentum di awal Ramadhan tak mampu diteruskan sampai ke akhir. Rasanya masa kat tengah pun dah hilang energy. Apa ni??

Tapi at least ada satu dua goal yang tercapai, ada la jugak something yang better than before. Tapi tak banyak daripada yang tak ada. Sikit!

Ramadhan gone, leaving me. I is sad.

Yang penting di hujung Ramadhan tu. Hmm. 

Forgive me Allah. I am so weak. :( 

I need to be stronger to fight the evil inside me!
Fight!
Mujahadah!
Wake up!







Tuesday, August 7, 2012

Bukan Sempurna Yang Kucari #6


Bisikan Nurani berkumandang dalam kereta.


''Part yang mula-mula ni saya masuk okeh.''

Lautan kematian ombak
Tenang pantai tiada terusik
Begitulah tasik hatiku
Sejak kehadiranmu.

Penuh perasaan aku nyanyi sampai tutup tutup mata.

''Lepas ni abang sambung.'' Naufal berdehem. Ceyh nak lawan aku la tu.


Betapa aku hargai
Anugerah syurga di dunia
Doa kudus aku panjatkan
Semoga dirahmati

''Yang ni sama-sama''. Dan suara kami pun bersatu jadi satu.

Telahpun ku syukuri
Di dalam hidup ini
Cinta suci kurniaan Ilahi

''Ni par saya!'' cepat-cepat aku tutup mulut dia. Terkejut kau. Ekeke.
Comel. Eh sempat lagi aku.

Kejernihan wajahmu
Sempurna pada pandanganku
Kau kirana
Keturunan terpilih
Disanjung serta dihormati
Kau permata

Dia pulak nak tutup mulut aku. Eeee.

Kesederhanaanmu
Mengecap kekayaan dunia
Kau mestika
Ketaqwaan dirimu
Itu yang merantai jiwaku

Dan rangkap terakhir ni kami nyanyi sama-sama. Penuh perasaan.

Bukan aku memuji
Apalagi memuja
Salahkahku kagumi… perhiasan duniawi

Bisikan nuraniku
Engkaulah pilihanku
Akanku pertahankan
Amanah suci ini

***

Hanya Allah yang tahu betapa aku sangat bersyukur kerana menjadikan dia sebagai pendamping hidupku. Dulu aku ingat lagi, aku kagum gila dengan Naufal. Siapa yang tak kenal dia? Naufal yang warak, Naufal yang suara sedap, Naufal yang aktif itu ini, Naufal yang jadi sebutan kawan-kawan aku. Aku maleh lanak berangan-angan macam kawan-kawan aku sebab masa tu hati aku cuma ada dia. Huh. Mana aku pandang orang lain beb. Tapi dalam hati aku, aku turut mengkagumi insan bernama Naufal ini. Aku senyum sendiri.

''Eh eh, senyum sesorang nampak.'' Perli Naufal yang kini selamat menjadi suamiku. Kami dalam perjalanan untuk ke rumah mak mertua aku. Tadi baru lepas karaoke, Radio IKIM memainkan lagu kegemaran aku. Tak sangka dia ajak aku karaoke. Apa salahnya, nyanyi dengan suami kan?

''Biarlah saya senyum. Untuk awak jugak.'' sejak bila entah aku pandai nak bermanja. Hihi,

''Awak, bukan sempurna yang saya cari. Tapi saya mencari sesorang untuk menyempurnakan saya. Dan awak yang akan menyempurnakan hidup saya.

Kemanisan itu hanya kami yang rasa. Semoga Allah memberkati segalanya. =)

Bukan Sempurna Yang Kucari #5

''Apa yang aku nak cakap lagi. Thanks Sofea untuk semua ni.'' Syahdu je nada suara aku.

Sofea yang hampeh. Selama ni senyap-senyap dia jadi perisik ala-ala Kempetai masa zaman Jepun tu. Ada ke patut dia bagi jadi calon kakak ipar dia. Macam tak logik je kekadang aku fikir. Naufal tu mana la nak padan dengan aku. Akhlaknya, amalan solehnya, budi sopannya, ilmu agamanya...apa lagi. Pakej la wa cakap sama lu.

Aku? Sofea tau aku macam mana.

''Tapi kau tau abang aku kata apa?'' tanya Sofea tika aku tanya kenapa aku yang jadi pilihan. Aku rasa pwlik betul la bila aku cakap pasal benda ni. Adeh. ''Sebab apa? Dia patutnya cari stok-stok ustazah tu. Aku ni ape la ada. Nak kata solehah jauh sekali.'' Sambil memeluk bantal kuning kesayangan aku. Malam ni Sofea tidur rumah aku. Kira pillow talk la ni.

''Sebab tu la. Kau tu merendah diri sangat.'' sambil tangan Sofea ambik kesempatan nak bantai paha aku dengan patung Patrick Starfish. Nasib aku sempat elak. Kekeke. ''Kesederhanaanmu, sempurna pada pandanganku..'' Cewahh..nasyid-nasyid pulak.

Aku menongkat dagu ke lutut. ''Aku rasa macam tak percaya la. Tapi dengan istikharah yang aku buat, aku  yakin.'' Tembus mata aku tengok si Patrick tu yang duduk dalam pelukan Sofea. ''Cuma aku rasa macam mimpi. Lepas aku exam hari tu aku jumpa dia. Ingat tak masa yang kau masuk bilik sehari lepas exam tu?'' Sofea mengangguk.

''Masa yang kau nangis macam empangan pecah tu? Leas tu terus peluk aku sampai aku kejang. Sampai aku kena tukar baju sebab baju aku basah dengan air mata kau?'' Eh, Sofea baru teringat yang aku tak bagi tau dia lagi pasal apa aku nangis macam empangan pecah tu.

Aku mengeluh berat. ''Macam ni...hari tu aku pergi jumpa dia. Aku nak selesaikan apa yang membelenggu diri aku. Yela, kita pun nak grad dah kan.'' Sofea segera menyampuk, '' Ye ye..and then dia cakap apa kat kau?'' Sofea membetulkan duduk.

''Aku terus terang dengan dia. Tapi kau tau dia cakap apa? Dia cakap aku ni entah perempuan ke berapa yang terlebih perasan. Dia kata memang dia saja bagi harapan kat aku. Aku tak tau kenapa aku macam bodoh je selama ni. Padahal aku nampak je macam mana dia layan perempuan-perempuan lain. Balik je aku terus nangis. Lepas tu aku doa. Aku kata, Ya Allah aku dah lakukan kesilapan selama ni kerana membenarkan dia di hati ku. Jadi lepas ni aku takkan biarkan hati aku dihanyutkan oleh mana-mana lelaki Hati aku hanya untuk Dia. Tiap-tiap malam aku doa, aku tau aku bukan baik. Tapi Allah tau apa ada dalam hati aku. Sesiapa saja jodoh aku, aku harap Allah bimbing dia untuk dia jadi pembimbing aku nanti. Azam aku, aku nak jadi zaujah yang terbaik untuk bakal suami aku.''

Sampai di situ, aku tak mampu nak tahan air mata aku. Tapi kali ni bukan lagi air mata kekesalan tetapi air mata kesyukuran kerana Allah dah memakbulkan doaku. Bukan saja memakbulkan tetapi Dia memberi anugerah kepada aku. Anugerah yang tak ternilai. Bakal suami soleh yang selama ini aku fikir tidak layak bagi insan biasa seperti aku. Alahamdulillah, segala puji bagi Allah. Naufal. :')

''Sofea memeluk aku. Dia membisikkan kepadaku, '' Sahabat, aku sangan mencintaimu dan aku juga tahu Allah mencintaiMu. Sesungguhnya Alalh juga telah memakbulkan doaku.'' Perlahan-lahan Sofea melepaskan pelukannya. Aku cuba menahan sendu.

Sambung Sofea sambil kedua-dua tanggannya masih di atas bahuku, ''Mi..kau tak nampak sebab apa aku cucuk-cucuk abang aku pasal kau. Kau seorang yang tabah. Even macam-macam dugaan yang datang kat kau, kau tak pernah menyalahkan takdir sebaliknya kau cuba cari apa kesalahan yang kau dah buat dan kau selalu perbaiki. Kau mungkin tak nampak tapi aku nampak. Aku nampak kesungguhan kau. Aku tau kau pernah cuba-cuba pakai tudung labuh aku tu kan?'' Erk..macam mana Sofea tau aku pernah curik-curik pakai tudung dia ni. Adeh.

''Aku nampak kesungguhan kau. Walaupun tudung aku lagi labuh, aku takde kekuatan macam kau Mi.  Kadang-kadang aku malu dengan kau. Dengan kesederhanaan kau. Aku pun cemburu dengan kau tau.''

Kedua-dua mereka tersenyum penuh makna. Sofea pulak yng meleleh. Pecah lagi satu empangan. Alamatnya banjir la bilik ni.

''Terima kasih Sofea. Aku sayang kau bakal adik iparku.'' Sempat lagi aku bercanda. Kedua-dua kami melepaskan ketawa. Bahagia.


Monday, August 6, 2012

Bukan Sempurna Yang Kucari #4

Naufal di biliknya melipat sejadah dan menggantungnya di birai katil. Dia baru saja selesai menunaikan qiamullail. Di akhir qiam nya dia mengerjakan solat sunat istikharah. Dia sudah yakin dengan keputusan yang diambil cuma dia hanya mahu memantapkan keyakinan itu. Keputusan yang besar dalam hidupnya ini mestilah mendapat petunjuk daripada Allah.

Malam itu dia dan keluarganya pergi ke rumah Tuan Haji Sulaiman bersama adik dan kedua bu bapanya. Ada sesuatu yang perlu dibincangkan. Perbincangan yang akan menentukan masa depannya.

Beberapa bulan lagi dia akan bergraduasi. Dia sudah pun ditawarkan pekerjaan sebaik saja tamat pengajian. Syarikat tempat beliau membuat latihan industri dulu memanggilnya bekerja. Tuah orang nak buat masjid la ni. Kekeke. Alhamdulillah. Naufal tidak lupa memuji Ilahi kerana memudahkan urusannya. Bukankah Allah sudah berfirman, 


Semuanya berlaku dengan pantas. 

Dia senyum. Malam itu diisinya dengan membaca kalam suci sementara menunggu waktu  Subuh yang akan masuk dalam setengah jam saja lagi. Terasa tenang hatinya membaca dan mentadabbur ayat-ayat suci itu.


***

Sofea bersyukur kerana memudahkan segalanya. Dia gembira bagi pihak abangnya, Naufal.
Terimbas kembali semasa di rumah Mimi tadi.

Mimi terus menarik tangan aku masuk ke biliknya masa aku sampai kat rumah Tuan Haji Sulaiman tadi. Bertuah betul budak ni. Ada ke clik aku dalam rumah sendiri.

''Sofea, kenapa Naufal naik satu kereta dengan kau, dengan mam dengan abah kau sekali? Takkan baru seminggu tak jumpa kau dah senyap-senyap kahwin tak bagi tau aku!'' Tak sempat aku nak bukak mulut . Adoyai si Mimi ni.

''Cepatlah cakap. Tapi tangan kau takde pakai ini pun. Kenapa kau nampak mesra lain macam dengan Naufal tu? Musykil aku.'' sambung Mimi lagi. 

Aku menghadap uka Mimi. ''Mimi, takkan la aku nak bermesra dengan abang aku sendiri tak boleh kot'' aku membuat kening double-jerk. 

''Apa kau cakap Sofea??? Abang kau??'' macam nak runtuh kediaman Pak Haji Sulaiman malam tu.

Gtg. Smbnung nanti yek.

.

Saturday, August 4, 2012

Bukan Sempurna Yang Kucari #3

Alhamdulillah.Akhirnya paper terakhir exam semester akhir. Fuhhh. Rasa macam sekejap je empat tahun kat  bumi UM ni. Yeayyy. Boleh kemas barang. Lusa nak balik. Teehee. Aku meraup muka dengan tangan. Syukur.

Tinggal nak tunggu result je ni. InsyaAllah lepas semua paper. Aminnn.

Tapi ada satu misi yang perlu diselesaikan sebelum balik ke rumah. Esok. Ya esok harinya aku nak tuntut jawapan. Kalau tak sampai bila lagi? Aku jugak yang seksa. Huwaaa. Geram betul. Mintak-minta la esok dia free. Takkan la tak free kot, esok kan Sabtu.  Heh.

***
Aku menghempaskan diri atas katil. Tangisan yang kutahan sepanjang perjalanan pulang tadi kutahan, kini kubiar lepas.

Arghh. Benci benci. Benci pada diri sendiri sebab selama ni terlalu mengharapkan sesuatu. Sofea kau pergi mana? I need you. Cepat la balik. Aku rasa macam nak hantuk kepala kat dinding ni. Sofeaaaaaa!

Akhirnya aku tidur dengan air mata.

***

Tersentak.

Mak aih. Meremang bulu roma aku. Berderau. Postural hypotension terus.

Waaaa..nak lari seribu batu la macam ni. Harap-harap ada putera raja bawak aku lari malam ni/ ''Sofea kau ni kan!'' Aku rasa macam nak ketuk je Sofea ni. Kenapa rahsiakan dari aku?? Eeeee. Dah la selama ni semua aku cerita kat dia. Amboi diam-diam kau buat tindakan sendiri eh.

Nak sambung lagi tapi dah pukul 12.50am. Nanti la esok ke sambung. Kbai :D

Thursday, August 2, 2012

Bukan Sempurna Yang Kucari #2

Namanya shiapa?
Abdullah.

Skrin Laptop Lenovo itu memainkan babak-babak akhir filem Indonesia, Ketika Cinta Bertasbih.

''Aku suka gila tengok scene ni. Comel,''. Tiada balasan. Aku menoleh menmandang Sofea.

''Sofea, sampai hati kau biar aku cakap seorang. Huuu.'' Sofea memandangnya. Aku faham riak wajah tu. Gulp, telan air liur.

''Mi, kau ingatkan dia lagi ke?'' Serius wajah Sofea menuturkan soalan itu dari bibirnya. Mataku yang tadi menatap mata Sofea cuba kularikan. Soalannya kubiar begitu saja.

Sofea bertanya lagi,''Mi, aku tanya betul ni. Kau ingatkan dia lagi ke?''

Aku menarik nafas dalam. Perlahan-lahan melepaskan keluhan.''Sofea, aku dah tak harapkan apa-apa dari dia. Tapi kadang-kadang aku rasa macam tipu diri sendiri. Entahlah, aku malas nak fikir,''

Pap! Stu tamparan hinggap di pehanya. ''Adoiiii, sakit! Sofea!!''

''Eleh..mana ada sakit. Aku tepuk pelan je tu. Kau yang feeling habis. Sebelum kau masuk mood Winter Sonata kau tu baik aku kejutkan kau. Ekekeke. Aku nak tanya kau satu soalan ni. Boleh?''

''Sejak zaman bila kau kena mintak izin nak tanya soalan ni. Adoyai,'' mata Sofea dijulingkan ke atas.

''Saja nak bagi suspen sikit. Aku nak tanya, kalau tiba-tiba ada orang lain datang nak masuk meminang kau macam mana?''

Huh. Mana datang idea Sofea nak tanya soalan spesis buang tabiat ni. Adeh.

''Tengok dulu. Kalau orang tu baik, soleh, ala-ala Imam Muda gitu confirm aku terima!'' Mula la datang gedik aku. Ngee.

''Macam mana dengan dia?''. Arghh. Kenapa tanya pasal dia lagi?

''Dia dah lama menyepikan diri. Rasa macam dah lost contact. Biarlah, dia busy kot.'' Sedih jugak aku bila diingat balik. Tapi apa yang diharapkan, kami kawan je. Aku yang mungkin tersalah anggap. Puii, nak feeling plak aku ni.

''Then, kalau ada calon mam muda nak meminang kau, kau terima la?''. Soal Sofea lagi.

Aku gelak besar. ''Sofea..Sofea.. Mana la orang baik-baik ala ustaz nak orang macam aku. Aku baru nak merangkak-rangkak. Tu pun sebab ada kau. Sepatutnya dia pinang kau, bukan aku.'' Ujar aku. Jujur.

''Lain la orang macam Naufal ke. Ehemm..kalau dia pinang aku kau jangan putus kawan dengan aku plak tau Sofea.'' Aku membaling bantal kecik ke arah Sofea.

''Mimi, takde siapa tahu dia lebih baik atau lebih buruk dari sesiapa. Sekurang-kurangnya kau dah banyak berhijrah. Aku, dari dulu macam ni. Nak istiqamah tu susah. Apa-apa pun, bukan kita yang menilai dan menghitung. Allah yang hitung. Allah yang bagi hidayah.'' Sofea jujur mengajuinya.

Sememangnya jika dilihat dari segi zahir aku ada la berubah sikit. Sikit.

Dulu aku pakai tudung biasa. Sekarang aku laabuhkan sikit daripada bidang 45 jadi bidang 50.
Dulu aku tak kisah tudung aku jarang ke tak.Sekarang kalau tudung jarang, aku akan pakai inner.
Dulu baju labuh tu aku pakai suka-suka je, ikut trend. Sekarang baju labuh tu jadi pakaian aku tiap kali keluar.

Tu dari segi fizikal la. Tak payah la masuk bab dalaman, aku pun segan. Memang jauh lagi kalau nak dibandingkan dengan Sofea. Dia tu perfect serba-serbi.

''Uihh..apesal kau termenung ni? Aku kira kau on eh kalau Naufal meminang kau. Hehehe.'' Lain macam betul sengih si Sofea ni.

''Apeper je laa. Kau dah putus fius ni aku rasa. Baik aku sambung tengok KCB 2.'' Mentang-mentang la esok hari Sabtu. Tadi pulak baru lepas habis test. Memang release tension habis la aku malam ni.

''Yelaa. Aku tak cakap dah.'' Nada merajuk yang dibuat-buat.

Sofea bangun dan mengikat rambutnya. Dia mengambil berus gigi dan pencuci muka dari dalam baldi. Kemudian, dia keluar. Nak pergi bilik air la tu. Sofea ni memang biasa tidur awal. Tapi bangun awal gila. Kadang-kadang pukul 3 pagi dah bangun lepas tu tak tiidur sampai la waktu Subuh.

Lagu ketika cinta bertasbih berkumandang.











Epal

How do you describe this picta?

An apple.


A red apple.


An apple a day, keeps the doctor away.


Wah santek nyer epal nie :D


Lama tak makan epal.


Kalau dapat buat jus epal sodap ni jang.


Sebijik je?


Macam plastik je epal ni.


Berapakah kandungan vitamin yang terkandung dalam sebiji epal merah?

***


Semua statement kat atas ni betul mengenai epal. Ke ada yang salah?
Takde yang salah. Semua betul. Kan?

Everybody have their own perspectives about something.You can't say that they are all wrong and you are correct.

Because you don't have the perspective that they do have.

Respect others, accept each other.








Bukan Sempurna Yang Kucari #1

''Mimi, esok tolong ingatkan aku tau. Aku nak kena pergi jumpa dengan Naufal pasal paperwork tu. Pastu aku nak kasi pendriv kat diB. Kau temankan aku eh?'' Sofea memandang aku dengan muka bersinar-sinar. Ada senyum tersirat di wajah putih bersih itu.

''Ye la, tade hal. Tapi kan, apesal muka kau tu berseri semacam je? Ehemm..'' Aku dah tau dah kenapa tapi saja buat-buat tak faham. Menyakat Sofea menjadi hobi terbaru aku. Hehe.

''Alaa kau ni, aku segan la. Kau teman tau aku jumpa dia. Kejap je. Lepas aku bagi pendrive tu, aku belanja kau minum. Minum je tau.''

''Cehh. Minum je. Ok, aku nak air bliss perisa mangga yang botol besar tu tau.''

''Amboi mak cik ni. Mengada betoi!''. Dengan itu satu bantal menjadi bahan baling-membaling malam itu.

***

Selesai saja membaca beberapa artikel berkaitan dengan homeopati di skrin laptop itu, aku membuka Facebook. Di halaman Group Balai Islam Kolej Orked, beberapa orang mengepost sesuatu berupa tazkirah berbentuk hadis atau potongan ayat Quran.

''Yang menciptakan mati dan hidup, siapa di antara kamu yang lebih baik amalannya. Dan Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun''

Al-Mulk, ayat 2.

5 minutes ago.


Macam tu la. Biasanya 'dia' akan meninggalkan potongan ayat Quran yang pendek pada setiap malam.

Naufal.

***

''Aku solat dulu tau Mi. Kau tak boleh kan?'' tanya Sofea sambil menyarung tudung bidang 60 inci. Aku memerhatikan Sofea memakai tudung berwarna merah jambu lembut itu. Selepas mengemaskan tudungnya, dia menyarug stokin. Ternyata Islam itu mudah. Nak solat tak semestinya pakai telekung, yang penting aurat ditutup dengan sempurna.

''Haah. Kau solat dulu, aku nak baring jap. Kalau aku tertidur kau kejut eh. Hihi.''

Sofea senyum. Dia membentang sejadah dan menunaikan solat Asar. Selalunya kami akan berjemaah bersama. Biasanya dia yang akan menjadi imam. Cuma kadang kala dia menyuruh aku pula menjadi imam. Aku memerhatikannya sambil baring mengiring. Wajah Sofea, sejuk mata memandang. Seolah ada air sejuk yang mengalir dan  mandamaikan hati bagi sesiapa yang memandangnya. Kalau aku lelaki dah lama aku 'cop' budak ni. Hehe.

Sofea adalah teman sebilik aku semenjak dia di tahun ketiga. Kini mereka di tahun terakhir dan masih lagi tinggal sebilik. jodoh panjang kata Sofea. Dan jodoh yang panjang itu mnyelamatkan jiwa aku. Sofea, perangainya agak gila-gila tapi akhlaknya mempesona. Dia bijak mentarbiyah aku dengan caranya sendiri. Tapi pada masa yang sama dia sekepala dengan aku.

Pernah suatu hari, aku pasang radio Sinar.fm yang memutarkan lagu-lagu retro. Pada ketika itu, radio sedang memutarkan lagu Kau Satu-satunya oleh Ukays. Tiba-tiba Sofea masuk ke bilik. Kelas habis awal kata Sofea. Aku memperlahankan sikit radio sebab aku segan dengan dia. Tapi Sofea kata, ''Eh, kenapa perlahankan? Aku nak dengar jugak.''

Aku terkejut. Eh? Biar betul dia ni dengar lagu cintan tangkap leleh.

''Apa pandang aku? Lagu ni best apa. Aku selalu dengar. Lirik dia best,'' kata Sofea seraya menanggalkan tudungnya.

''Eee..kau pun tau lagu ni? Mak aihh. Tak sangka aku.''

''Ermm..lirik dia, kalau kita jadikan kau dalam lagu ni sebagai Kau, K huruf besar, sangat bermakna. Ye dak?''


Tiba-tiba aku rasa kakiku digoyang-goyang. Alamak, terlelap rupanya aku. Sofea usai menunaikan solat.

''Ngeeee..aku mimpikan kau la tadi.''

Diam.

Sofea..'' aku tiba-tiba sebak.

'Hmm?'' pelik Sofea melihat aku tiba-tiba berubah mood.

''Kau pegang tangan aku tau, jangan lepas. Jangan kasi aku jatuh. Sampai bila-bila''.

''Erm. Nanti kau dah kahwin takkan aku nak kena pegang lagi? Marah cik abang nanti.''

Tangan di dada mata ke atas. Mereka gelak bersama,

***

Naufal juga datang bersama Omar, teman sekuliahnya. Selesai menyerahkan pendrive kepada Naufal dan bercakap sesuatu yang tidak didengari butirnya, Sofea mendapatkan aku yang berdiri tidak jauh tapi  membelakangi mereka. Sebenarnya, bagi mengelak memandang jejaka itu. Aku tak tau kenapa, kalau terpandang dia mesti aku rasa semacam. Rasa macam mana tah. Err.

'' Dah, jom beli Bliss.'' Salah satu akhlaknya, tidak pernah memungkiri janji dan sentiasa menghargai.

Sofea memandang aku dengan pandangan yang sukar ditafsirkan.

''Sudah kau ni kenapa? Sengih lain macam je. Suka la tu dapat jumpa Naufal.''. Suka aku menyakat Sofea. Rupa mereka seiras, jadi aku katakan mereka ada jodoh sebab orang kata kalau muka sama tu ada jodoh. Ekekeke.

Sofea cuba membulatkan matanya yang sepet itu. ''Kau ni kan Mi. Aku cancel Bliss mangga kau karang.''

''Aloloo. Cik Sofea yang cantik menawan, yang solehah orangnya, jangan la tarik muncung macam tu. Nanti cik abang Naufal tak jadi meminang.'' Balik-balik itu je yang jadi modal aku untuk memujuk Sofea. Dan setiap kali Sofea akan mengatakan tidak mungkin Naufal tu akan jadi jodoh dia. Tak mungkin.

Suatu hari nanti kau akan tau jugak Mimi. Sofea tersenyum.

Sampai saja di Pekan Siswa, mereka masuk ke kedai. Beli Bliss mangga!



-TAMAT-


Mungkin bersambung, dan mungkin tak bersambung. Tengok la acane.
Btw, nama-nama watak tiada kena mengena antara yang hidup dengan yang mati ye. ;) Teehee :D








Thursday, July 26, 2012

Mana Yang Datang Dulu?

Bismillahirrahmanirrahim.

Rabu lepas berjaulah di kedai buku di Wisma Yakin, Masjid India.
Kak Miza bagi task, baca satu buku lepas tu share.
Banyak buku yang aku belek.
Antaranya buku ni.


Dan aku pun terbaca salah satu petikan yang ada dalam buku ni.

Nikmat dan ujian. Dua-dua akan datang dan pergi dalam hidup kita.
Beliau memberi satu kisah yang lebih kurang begini.

Situasi pertama. Suatu hari kita mendapat wang bonus sebanyak RM2000 contohnya. Setelah beberapa waktu, kereta kita rosak sampai kena bayar RM2000 untuk repair.
Apa yang ada dalam fikiran kita lepas dilanda musibah tu? Kita tak ingat yang Allah dah bagi nikmat pada kita sebelum tu.

Situasi kedua. Reverse dari event di atas. Kereta kita rosak. Kena bayar RM2000 untuk baiki., Tiba-tiba dapat bonus RM2000. Kita akan rasa lega.

Nak cakapnya di sini, yang mana yang datang dulu pun kita tetap akan diuji samaada dengan nikmat atau musibah.

Bila didatangkan musibah ingatlah Allah pernah memberi kita nikmat yang tak terhitung. Bersabarlah dengan ujian musibah.

Bila didatangkan nikmat ingatlah Allah boleh tarik nikmat tu bila-bila dan datangkan musibah. Bersyukurlh dengan nikmat yang ada.

Faham tak?

Kalau tak faham beli la buku ni. Hehe.

By the way, salam 7 Ramadhan.
Malam ni nak balik Taiping. :)

Daaaa :DD

Saturday, July 14, 2012

Type A Me




Which blood group are you?

A, B, AB or O?

Me is A.



Let see the personality of Type A person.

Type A love with no conditions. 
Yup.

Type A would sacrifice themselves for their partners. 
Yeah.

Type A are touched by the smallest things. 
Ha. This is true. 

When Type A are in love, there is one, and only one, person in the world to them. 
Oyeah. Maybe. 

Type A are usually first to end a verbal argument, but Type O are usually first to end the hard feelings. 
Verbal arguments? I never win. I choose to stopped. I choose not to say anything.

Type A will back off after a while in an argument, especially when they are not so sure of their stand. 
Hurmm.

Type A are nice to everyone. If they dislike someone, they wouldn't even know. 
Really? 

Type A don't say aloud they are having a hard time, but hint heavily through actions, hoping someone will notice. 
Yeah. Hoping someone will notice so that I know that I am not alone.

When Type A say they love you, they really mean it.  
 I love you. I love them. Trust me, I really mean it.


Type A accumulate stress because they refrain from saying and doing many things. 
Huwahh.

Type A are full of emotions they don't verbalize. Instead, they express it in different ways such as writing or drawing. 
Me don't verbalize. I'm expressing in different ways. 

Its good for us to know about ourselves. So, are you Type A person? 


[TGB]: 510 Mini Reunion

Assalamualaikum wbt..


Yay.Tadi pegi Kosas, ada kenduri kawen kakak kepada presiden kelas, Shahid. Seronok ::D
Dah empat tahun tak jumpa depa.


Mula-mula pegi LRT Ampang tunggu Afiq. Pastu Faidhi dengan Hanafi ambik kitorang. Then makan makan. Lepas tu Eca dengan Marissa datang. Tiba-tiba ada Toyol (?) HAHA. Lepas tu Imad and the Gang pulak datang.


Wahh. Rasa macam ada dalam kelas masa bebudak ni borak-borak gelak-gelak. Haha.


Macam-macam cerita keluar. Lawak betul. 

Rindu sangat kat zaman sekolah dulu. Rinduuuuuuuuuu.

Afiq still macam dulu. Tadi dia takde suara akibat puas melalak kat PD. A
Afiq gerak dari rumah. Dia tengah cuti sekarang.

Marissa still sama macam dolu. Cute je.
Marissa dari Seremban.

Eca pon sama jugak.
Dia dari UNITEN, Shisha pick her up at Uniten.

Hanafi makin tinggi dan kurus.
Dari Klang. Dia datang awal tidur umah Shahid.

Faidi masih maggi. Ops.
Ni paling jauh dari UTP. Dia pun tidur rumah Shahid.

Shahid nampak matang. Perghh.
Tuan rumah. Busy layan tamu.

Imad. Cett. Aku tak nampak Imad ><
Imad dari mana tah. Haha.

Hailaa..kalau la semua boleh datang tadi mesti best.

Kelas kitorang tak pernah buat reunion macam kelas lain. Ni la first time jumpa diorang since form 5. Masa amek result bukan jumpa semua pun.

Masa balik tadi sakit perut gila. Terpaksa singgah kat Petronas.

Apa tah motif aku cerita ni?
Sebenarnya rasa seronok sangat sebab dah lama tak jumpa diorang.
Nanti plan nak bukak puasa sesama. Harap-harap jadi. Boleh jumpa yang lain-lain. :D




 Me is missing the old time. ><







Sunday, July 8, 2012

Aku Ada, Kau Ada?

Eh. Ni bukan entri pasal filem AAKA tu ye. Pinjam tajuk je. Hehe.

Dalam hidup kadang-kadang kita merasakan orang lain tak rasa apa yang kita rasa. Orang lain tak diuiji sepertimana kita diuji.  Orang lain tak faham apa yang kita lalui.

Kan?

Saya pun pernah macam tu.
Saya pun macam tu.

Tapi lepas terbaca satu kisah ni saya sedar tentang sesuatu.

Kisah tentang seorang doktor dan seorang ibu. Ibu memarahi doktor tersebut kerana anaknya masih di salam ICU. Dia cakap doktor tu jahat dan tak bertanggungjawab sebab dia lamabt datang untuk selamatkan anak dia. Tapi sekarang anak dia dah selamat. Sebenarnya dia tak tau doktor tu baru kehilangan anak dia dan dia terus bergegas untuk selamatkan anak perempuan tu walaupun majlis pengebumian anak dia tak selesai lagi.


See. We never knows what others had gone through and how can we say that they are not tested as we are? 


Bila ada masalah kita akan mengadu kepada manusia dan manusia itu akan cakap, sabarlah dan redhalah. Ini ujian untukmu. Apa respon kita? A. Kau cakap senang la..kau tak rasa! atau B. Betul tu. Ini ujian untuk akau. Aku kena sabar.


Bukan. Bukan nak menyalahkan dan cakap aku betul, kau salah.
Tapi mari sama-sama kita renung semula.


Bukankah Allah uji kita ikut kemampuan kita?


Adakah kita cuba mengatakan Allah itu tidak adil kerana menguji kita sedemikian rupa?


Cuba ingat balik berapa banyak ujian yang kita dah lepasi untuk berada di hari ini?
Banyak kan? Tapi masa sedang diuji tu rasa macam dunia ni nak berakhir je. Tapi tengok kat mana kita sekarang. Kita mampu tersenyum dan berbangga sebab dah lepasi ujian-ujian tersebut. Ye ke tak?

Yes cakap memang senang. Bak kata lagu nasyid tu, bibir mudah mengucap sabar tapi hatilah yang remuk menderita.


Jadi, kesimpulannya...

Kita berbeza dan kemampuan kita berbeza. Sebab tu ujian kita berbeza.

Jangan ingat yang orang lain tak faham apa yang kita rasa. Mungkin mereka pernah alami benda yang lebih teruk daripada tu. 

Cubalah bersabar dan terus bersabar. Ujian untuk kita meningkatkan darjat. Ujian kerana Allah sayang. Makin kita dekat makin Allah uji.

Sekian. Salam muhasabah.















Cuai

Sejak kecik dulu, arwah mak selalu pesan, ''jangan cuai' sebab dia tau anak dia macam mana. Dan sampai sekarang baru aku sedar yang aku dah lupa pesan mak, jangan cuai.

Jangan cuai kakak.

:'(

Warna-warni Result #2

Bismillahirrahmanirrahim.

Pertama sekali syukur kepada Ilahi dengan segala kuriaanNya. Walau banyak mana  dosa kita lakukan Allah tetap bagi kita peluang untuk kita bertaubat dengan menghidupkan kita pagi ni. Alhamdulillah.

Berdasarkan pernyataan di atas (tajuk entri), result untuk sem 2 tahun ke-2 dah keluar.
Fuhh. Paling berdebar nak tunggu result AMAN dengan Cognosy sebab dua-dua subjek tu memang not-really well-prepared. Macam la yang lain prepare sangat.


Sebenarnya masa awal sem rasa kurang yakin nak ambik subjek banyak-banyak ni. 8 subjek termasuk elektif dengan English. Semua sekali 19 jam kredit. Yela, sem lepas kan amek 12 jam kredit je tapi result tak gempak jugak, apatah lagi 18 jam kredit. -.-


Tapi alhamdulillah Allah permudahkan di akhir perjalanan.


Tapi sepanjang sem tu bukan senang. Kalau sem 1 tu diuji dengan JPA, sem kedua diui dengan orang-orang sekeliling dan berpunca dari diri sendiri. 


Rasa sangat lega lepas dapat result AMAN. Even pass cukup-cukup makan *bukan dapat A solid macam Nazira tapi tetap bersyukur. sebabnya, masa first test tu fail. Menangis masa jawab test tu sampai air mata jatuh atas kertas soalan. Ingat lagi masa tu. Then second test pass border-line je. Dengan total carry mark yang sekangkang kera tu, memang tak tau macam mana nak lepaskan AMAN tu. Masa study week pula, orang lain pulun AMAN tapi aku study subjek lain. Memang tak sedar diri gamaknya. Dah la minggu yang ada AMAN tu hampir full. Masa jawab exam plak, fuhh fuhh. Soalan MCQ awal-awal lagi wassalam wa cakap lu derr. Haha. Main bantai je sebab memang tak tau. Banyak soalan yang tak tau so aku buat semua betul dengan harapa at least kalau 3 betul 2 salah still dapat 0.2 markah kan? Teehee :D Dengan tak baca nota anti-helmentic anti-malarial tu aku cukup bersyukur lulus cukup makan.


Yeah. Dan result sem ni insyaAllah resul yang terbaik compare dengan setiap sem lepas.Tapi jangan compare dengan orang lain sebab diorang tu semua tiga pointer.Teruk-teruk diorang pun 3 jugak. Takpela, aku tau kemampuan aku takat mana.

Apa-apa pun ALHAMDULILLAH. :)

Seronok study kat sini. Sem depan dapat 6th bole pegi sini selalu. Yeay :D




Sunday, July 1, 2012

Fardhiyyah dan Jamai'yyah

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah Sabtu lepas dapat join daurah pertama dengan Pembina. Malam MABIT tak dapat join sebab ada kelas sampai pukul 10. Dari pagi ada kelas lepas tu pergi Hsah Alam pastu malam ada lagi kelas. Fuhh. Tapi sekarang rasa rugi plak. Waa. 


Masa daurah tu, kak Aishah cerita pasal Fardhiyyah dan Jamai'yyah. Apa itu Fardhiyyah dan Jamai'yyah? 
Setakat yang dapat diingat secara ringkasnya Fardhiyyah adalah jati diri manakala Jamai'yyah adalah jemaah. 
Kak Aishah kata kita kena seimbangkan kedua-duanya. Nak explain panjang lebar pun saya ni kurang ilmunya, takut tersalah. Cuma masa dengar tu saya rasa macam mendapat konklusi untuk apa yang dah dialami sepanjang sem lepas.

Apa yang dah jadi tak perlu dibincangkan. Cumanya, saya merasa ada benarnya kata kak Aishah tu.
Cuma konsepnya, yang ni lebih kepada perihal duniawi. Dan dari situ, aku pun imbas balik semua yang dah terjadi. Termenung seketika.

Pada masa tu mungkin terlebih Jamai'yyah sehinggakan bila terkontang-kanting seorang rasa sukar. Sehingga Fardhiyyah itu di-develop-kan supaya seimbang.

Faham tak? Haha. Tak faham tak pe la. :P

Terima kasih Allah kerana menjadikan semua ini. Tarbiyyah yang diterima daripada kesilapan diri sendiri dan teguran daripada sahabat-sahabat. Terima kasih kerana memaafkan dan menegur kesilapan diri ini.





Saturday, June 30, 2012

I'm Back

Assalamualaikum orang-orang kampung! Im back!

Fuhh. Lama gilo tak menjenguk sini semenjak...semenjak bila? Semenjak ada twitter mungkin. Naa. Takde la. Sebenarnya sebab bajet busy. Biasanya masa study week tangan memang menggatal, otak memang tak kering idea nak cerita macam-macam tapi study week kali ni hantar lappy balik rumah. Teehee :D

Well, sekarang dah habis final exam semester keempat. Result pun dah keluar. Alhamdulillah, kali ni adalah yang terbaik compare dengan tiga sem yang lalu.

Sekarang tengah special sem. Ambik subjek elektif jabatan, Radiopharmacy. Alang-alang tu amek subjek elektif luar fakulti sekali: Pendudukan Jepun di Tanah Melayu. Ingat nak amek English sekali, tapi tengok dulu dapat ke tak. =)

Cukup sampai sini. Okbai.

Thursday, May 24, 2012

Room Alone

Home Slone? Room Alone? Oh ini bukan tajuk filem baru eh. Ini kisah benar seorang pelajar yang bernama Mimiaq (bukan nama sebenar).

Sem 2 second year ni tak de roomate. Sedih tak? Sobss.

Tak de la sedih sangat. Cuma..

Ya, sem ni saya tak ada roomate sebab roomate saya seorang tu dah pergi Korea, student exchange. Seorang lagi dah habis belajar. Erm erm..

Ingatkan second college ni nak letak la roomate baru seorang ke. Tapi memang takde. Huaa.

Orang tanya, 'tak takut ke duduk sorang'?

Tak. Nak takut mendanya. Seronok je kot, tak yah nak amek pusingg hal orang lain. Bilik ni pun boleh guna setiap ruang yang ada. Locker tiga-tiga aku pakai. Haha.

Cumanya, bila duduk kat bilik tu aku tak keluar suara. Kadang-kadang kalau dah sehari tak keluar bilik, aku testing suara sendiri sebab takut suara hilang. Ngeh ngeh ngeh. Pastu kalau terbangun lambat takda orang nak kejut ><. Pernah sekali terbangn lambat gilo. Pastu g kelas pun lambat.

Best la best. Tsapi ada pros n cons jugak duduk seorang. Mencabar jugak woo.

Takpe lah, time to spend for me myself. Its good actually. ;)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...