Saturday, September 10, 2011

SMKTP In Memories

Assalamualaikum..

Yo..zaman sekolah memang seronok kan. Tak kisah la sekolah biasa ke, asrama ke, pasti meninggalkan seribu satu kenangan.

Masa sekolah menengah aku pergi tiga buah sekolah:

SMK Padang Tembak (Form 1)

SMK Tasek Permai (Form 2-awal Form 4))

MRSM Tun Ghafar Baba (Form 4-Form 5)


Post ini adalah untuk SMK Tasek Permai.


Sekolah ni dalam kategori luar bandar. Kalau lalu kat highway Hulu Langat boleh nampak. Letaknya atas bukit. Bukit yang curam. Kalau nak sampai kena naik bukit atau tangga. Tangga tu pun nak macam Batu Cave dah. Tak hairan la budak sekolah ni slim dan sihat-sihat belaka. Aku pun suka lepak atas bukit kat tepi kantin tu. Boleh usha-usha orang dari atas. Hee :D

Student dia pulak memang lengkap dengan pelbagai bangsa. Melayu, Cina, India.. Yang Indon pun ada, ramai. Ehehehe.

Aku pindah sekolah ni sebab pindah rumah kat Ampang. Mula-mula tu gerun jugak la. Mana pernah pindah sekolah, suasana baru. Huhu. Tapi tak sangka aku dapat adapt cepat. Masa mula-mula macam biasa la, kena kenalkan diri kat depan. Masa tu tali kasut tercabut, cikgu suruh betulkan. Malu~

Waa..tetiba terlintas banyak benda pasal sekolah ni. Nak taip semua tak larat la..

Kat sekolah ni aku jadi pengawas. Eheh.Dan jadi pengawas kat sekolah ni memang mencabar memandangkan aku ni budak yang agak skema. Muahaha. Sakit hati kalau budak tak dengar cakap. Lepas tu diorang pun tak suka aku. HAHA. Aku pantang tengok budak main henset dalam sekolah. Aku report kat cikgu. Padan muka! Masa perhimpunan pun aku suka aim budak-budak yang buat hal ni. Masa rehat budak-budak tak boleh masuk kelas so aku kena jaga laluan utama ke kelas. Memang aku hadang, kalau sape-sape nak masuk kena soal jawab dulu. Tapi ade je yang lepas..Haihh..

Dan aku ada ramai kawan baik kat sini. Sara, Haslinda, Sufia, Alfiyah, Syahira, Ainil..tak lupa jugak Suhilah, Fairus dan ramai lagiiii.. Diorang ni tinggal dekat rumah aku je so kalau cuti boleh je nak jumpa. Banyak kenangan best dengan korang.

Ingat tak, masa hari Jumaat kita selalu main nyorok-nyorok masa orang pergi solat Jumaat. Habis satu sekolah kita kecohkan. Haha. Seronok kot. Lepas tu biasanya hari Jumaat ada bacaan Yasin masa pagi kalau sekolah pagi, tengah hari kalau sekolah petang.

Masa nak dekat PMR kita study group sama-sama. Memang kita sangat struggle masa tu. Kita tak lokek nak kongsi ilmu. Siap tukar-tukar nota dengan buku latihan. Tapi study group kita ramai, sampai 10 orang kadang-kadang tu. Tapi kita still boleh get along, study sama.-sama. Sangat berkesan kot. Cikgu pun puji..hihi. Dalam kelas kalau dapat homework matematik tu kita akan buat habis-habisan. Maybe sebab takut dengan cikgu Shum yang garang tu. Hehe. Mana-mana soalan yang kita tak dapat buat, kita akan diskus. Saling memberi tunjuk ajar. Cewah~So..tak hairan la most of us dapat result gempak. Ramai yang dapat pergi MRSM.

Sekarang ni ada semua dah terbang merata. Ada yang baru masuk alam menara gading. Ada yang ,asuk poli. Semoga kita berjaya dalam haluan masing-masing.

Ni bukan gambar aku..haha. Tapi ni kat depan Bilik Disiplin.

Ni antara member-member SMKTP. Masa ni aku dah pindah.

Lencana sekolah

Cikgu-cikgu kat sekolah ni terbaikkk..memang terbaik. Antara cikgu-cikgu yang hebat tu, ada seorang yang paling banyak berjasa. CIKGU MUSALMAH.

Cikgu ni la yang berjaya mengesan bakat berpantun dalam diriku ini. Hehe. Takde la berbakat pun, tapi boleh belajar benda ni. Tak susah pun. Terima kasih cikgu sebab percayakan saya. Dan cikgu ni yang banyak bagi nasihat, dorongan dan motivasi kat aku dan kawan-kawan lain. Lagi satu, cikgu Musalmah yang bagi galakkan aku masuk MRSM. Dia pun ada bagi sumbangan duit dengan baju-baju kurung beserta tudung. Memang sangat terharu masa tu. Dan cikgu-cikgu lain memang hebat. Kalau tak takkan sampai aku dapat 8A masa PMR. Bagi aku salah satu tips nak berjaya adalah hubungan yang baik dengan cikgu. Kadang-kadang rasa macam anak emas cikgu plak. Kekekeke.. :P

Ingat dulu masa dapat offer sekolah teknik, masa tu belum dapat MRSM lagi, cikgu-cikgu semua bagi nasihat fikir betul-betul before pergi tu. Cikgu Mat siap panggil aku nak jumpa pasal tu walaupun dia tak ajar. Keprihatinan cikgu-cikgu tu buat aki sebak gila. Meleleh air mata lepas balik dari jumpa cikgu Mat tu..sobss


Puas carik gambar kita yang korang upload kat FB dulu tapi tak jumpa dah. Mana eh? Huhu..

Masa nak pindah MRSM ramai yang sedih. Ada yang bagi hadiah, bagi surat yang aku still simpan sampai sekarang. Thanks to all for being such a wonderful memories.

The rest is history~









No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...