Friday, September 9, 2011

Lontong Tu..

Assalamualaikum..

Ahaks..selamat hari raya ke berapa tah. Raya kan sebulan.

Masa raya ni, biasanya tak payah buat atau beli lontong. Sebab nanti sedara-mara akan kasik stok lontong yang cukup. Lagipun pergi rumah orang pun makan lontong jugak. Rumah aku je kot yang ada lemang..huhuhu.

Tapi kan, ada orang yang tak tau lontong tu ape! Mak aih..cemana boleh tak tau nih =.=

Jap eh, nak tunjuk..

Ni lontong namanya.


Ni pun lontong.

Ni pun lontong jgk..haha
Ok, gambar yang first tu lontong. Tapi ada orang yang tak kenal sebab dia kata lontong tu yang ada kuah, kuah masak lodeh namanya..makan dengan nasik impit. HAHAHA

Kat area KL ni banyak kot orang jual lontong dalam daun pisang tu. Personally, aku lagi suka yang tu sebab dia ada aroma daun pisang. Lembut je rasa dia.. Bole je nak makan dengan masak lodeh, makan dengan serunding, rendang, kuah kacang. Sama je dengan nasik impit, bezanya cuma dia letak dalam daun pisang. Tu jee..muahaha~

Orang area Johor maybe panggil nasik impit+kuah masak lodeh tu sebagai LONTONG. Sebab kawan yang tak tau tu orang Johor.

Untungla duduk Malaysia ni, macam-macam makanan adaaa~

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...