Sunday, September 4, 2011

Anak Siapa La Ni? [Part 2: Kisah Mastura]

Bismillahirrahmanirrahim..

Gambar hiasan..


Masih ingat lagikah kisah budak dalam LRT tu? 20 Ogos yang lalu, masa tu baru balik dari Bangi. Memandangkan masa tu nak dekat maghrib, aku dengan Shafiqah pun decide untuk buka puasa kat Bandar Tasik Selatan. Masa tu naik komuter dari stesen UKM. Sampai kat BTS tu tak sampai setengah jam before waktu berbuka.

Tak ramai pun orang masa tu. Banyak tempat duduk dengan meja. Kitorang duduk dekat satu sebelah restoran ni. Betul-betul sebelah surau dan dekat dengan tandas. Kat area tu memang sunyi, kalau tak ada restoran tu mesti lagi sunyi.

Sementara nak masuk waktu berbuka tu, kitorang gilir-gilir la masuk toilet. Masa aku masuk tu sunyi je kot. Memang takde orang lain, aku sorang je dalam toilet tu. Lepas tu Shafiqah plak pergi. Pastu ada announcement yang dah masuk waktu Maghrib, dah boleh buka dah ni. Eheh. Pastu baru Shafiqah kuar dari toilet, macam terkocoh-kocoh sikit. Kekeke.

''Mimi, ada budak tu nak bukak puasa sekali dengan kita''. Eh...budak mana plak nih? Budak ni namanya Mastura (bukan nama sebenar). Aku cakap kat Shafiqah jom je la kalau nak bukak sekali. Tapi kitorg beli kuih akok dengan wedges je. Muahaha.

Budak tu ada kat luar toilet tu, mengintai kitorang dari jauh. Before Shafiqah ajak budak tu join kitorang, aku sempat lagi pesan kat dia yang kita kena hati-hati. Zaman sekarang ni helah orang ni macam-macam. Siap sempat lagi cerita kes kawan aku yang kena tipu. Taktik dia macam tu la, kononnya keseorangan.

Tapi tak sampai ati plak sebab budak lagi tu. Baru darjah 6. Kitorang ajak la dia duduk sekali tapi dia tak nak. Kitorang pun minum air je pastu makan wedges cepat-cepat terus masuk surau. Masa dalam surau tu aku  cakap kat Shafiqah solat gilir-gilir. Sorang kena jaga barang.

Hasil daripada soal siasat kami, kisahnya...budak tu mak dengan ayah dia dah bercerai. Dia kata kalau mak dia tau dia datang BTS tu nanti balik kena pukul. Aku pun tak tau la dia sekolah lagi ke tak. Hurmm.

Aku dengan Shafiqah serba salah jadinya. Nak tinggal budak tu kesian tapi at the same time rasa suspicious sangat. At last, kitorang ajak pergi KFC. Tu pun jenuh. KFC sama level dengan surau tapi dia ajak kitorang naik lif. Turun lepas tu naik balik. Hairan tak hairan. Kitorang tak nak la fikir bukan-bukan tapi kan..apesal nak naik lif??

Lepas beli KFC dia tak nak ambik plak. Burger KC tu Shafiqah kasik kat dia. Dia kata dia nak makan nasi plak. Kesian. Entah sahur ke tak budak tu. Dia cakap dia takde duit..

Lepas Shafiqah kasi duit suruh beli nasik, dia pun blah.. Kitorang terkebil-kebil lagi dengan apa yang dah berlaku. Dalam kemelut nak tolong budak tu tapi still rasa suspicious macam ada yang tak kena, dengan rasa nak selamatkan diri dari keadaan yang tak diingini.

Betul la kata orang, jauh perjalanan luas pemandangan, banyak pengalaman. Macam dalam cerita Contengan Jalanan karya Hlovate tu. Time Fend dengan K square pergi backpacking kat Australia.

Sebab tu la kita digalakkan bermusafir, dengan cara tu kita boleh tengok realiti kehidupan dan ambil pengajaran. Kita belajar daripada pengalaman diri sendiri dan kehidupan orang lain.Dan pada masa yang sama kita akan rasa bersyukur sebab kita masih ada keluarga yang lengkap, yang ambik berat.

Kepada Mastura, semoga suatu hari dia menemui sinar kehidupan.


Anak-anak adalah tanggungjawab ibu bapa.

Add caption

Ngeh3..siapa yang tak nak keluarga macam ni kan? ;)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...