Thursday, July 14, 2011

Tahniah..Farmasi UM

Assalamualaikum.



Esok result UPU untuk lepasan Asasi/STPM keluar. Lup-dup

Kepada kawan-kawan yang tengah tunggu tu, doa banyak-banyak. Semoga dapat apa yang dihajati. Kalau dapat benda yang tak dipinta, nasihat saya PASTI ADA HIKMAHNYA.

Pengalaman diri sendiri dan kawan-kawan, ramai jugak sebenarnya tak dapat apa yang diorang nak. But then diorang terima tawaran tu, ada jugak yang reject. Ada yang tiba-tiba dapat UPNM. Perempuan. Mau nak meraung. Lepas tu diorang terima tawaran pergi Indon. Buat Medic. Mula-mula mesti rasa tak seronok, sedih, kecewa tapi cuba tanya kat diorang sekarang. Nak tak nak diorang akan redha jugak akhirnya.

Macam aku? Erk.

Dan lepas tu diorang buat rayuan. Ada kawan yang dapat tukar uni. Dari UM Farmasi pergi UiTM Medic. Ada jugak yang dapat tukar course tapi uni sama. Farmasi pergi Dental, Dietetik pergi Medic, Imaging pergi Farmasi, Farmasi pergi Medic. Haa..kan? InsyaAllah, bak kata Maher Zain..  ada jalannya~ InsyaALLAH.


Imbas kembali.

Masa dapat result tu..alamak aii.. UM tu. Uni yang TOP kat Malaysia. (sekarang top lagi ke tak eh...) Nasib baik ada kawan yang dapat kat UM jugak. Phewww~

Couse: FARMASI. Alamak ai.. FARMASI tuu.

Fakulti: PERUBATAN. Alamak aii..aal FAK PERUBATAN? Tak ada fak sendiri ke? Ahaa..dengan bangganya, UM adalah satu-satunya di Malaysia yang tak ada fak sendiri. =)

Kolej: KK Ungku Aziz. Perghh..KUAZ tuuu.

Dah. Nak tak nak, terima je la. Kalau reject nak buat apa lepas tu? Tunggu orang masuk meminang. Tett.

Kemudian, aku cuba adapt dengan dunia baru. Dunia budak Degree la konon. Masuk UM, banyak jugak benda prtama yang aku buat seumur hidup nih.

1) Performance atas pentas. First sekali masa MHS (Minggu Haluan Siswa). Apresiasi puisi. Takyah ingat la. Malu je..ngahaha. Lepas tu Koir masa Annual Gathering. Gee gee gee gee..baby baby baby..lalalala. Lepas tu aku cuba lari kalau ada kena buat performance apa-apa. Ada lagi. Masa NoGAPS, aku masuk Candle Light Performance dengan Mario. Yang ni takpe..tak nampak muka. :D At the end, I enjoyed myself. =)

2) Sports. Can I call myself as an athlete? Sudda la..jadi simpanan je pun. Ceitt. Next year cuba lagi ya. Seronok jugak main bola tampar ni. :D Kayak, bukan first time tapi dah banyak time. Walaupun air tasik varsiti tu erm..wangi..tapi puas dah aya banyak kali. Hehe. Teringin nak join the club

Erm..lagi. Malas la nak cerita. Tak perlu pun sebenarnya.. Erm. Yang teruk pun ada. Haihh.

Yang paling teruk UM mengajar aku apa itu GAGAL. Haa

.

ALLAH itu Maha Adil dan Mengetahui. Masa lower form aku kat atas, masuk upper form low balik. Masa Asasi atas la jugak. Hampir nak down tapi bole catch up lagi. Masuk degree buat masa ni masih kat bawah. Bukan tak naik tapi BELUM naik. Mana tau masa kerja nanti ke naik balik. Tak mustahil kan? =)

Oyeah..tiga tahun lagi. Yang paling penting terus bertahan, jangan putus asa. Orang kata ibarat perencah dalam kehidupan la.


UM, honestly I still can't fully love you but I like you laa. Hee. :D

Lasty.. GOOD LUCK TO ALL. And maybe my future buddy. Ngegege. CUDIPT!

Sekian. ^^

11 comments:

  1. http://shiemillionaire.blogspot.com/2011/07/dugaannya-parody-version.html

    check this out..
    i oso post about farmasi..wakaka

    ReplyDelete
  2. Salam. UM mmg boleh tkar course ker? cnthnya dr genetics to biochem. Mcmana nak apply n biasanya ambil masa tak nak tukar kos tu..Tq

    ReplyDelete
  3. Wslm. Based on my experienced la. Ada kawan yang dapat tukar. Farmasi dapat tukar ke Dentistry.
    Biasa dapat result after 2-3weeks after that session start. Means, masa dah masuk kelas 2 minggu camtu baru result rayuan keluar.
    My advice, terima dulu apa yang dapat. Takut nanti yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran.
    Apapun, goodluck! Welcome to UM :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi I have a question. I didn't go to the mbbs exam due to family emergency but UM offered me pharmacy in the end. Can I still change my course to medicine? Reply ASAP please. It's bugging me all day long.

      Delete
  4. nak tnyee.saye UM jgak nak mntk tuka kos,dpt x tuka time haluansiswa? pastu xyah waste 1 year before dpt tuka kos? saye tuka kos under the same fakulti and the same jabatan.

    ReplyDelete
  5. Erm. Based on my experience jugak, ada kawan yang mintak tukar tapi takde la masa haluan siswa tu. lepas haluan siswa, dah masuk kelas baru dapat tukar. bukan mintak terus dapat. kena buat surat kat fakulti etc.

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak, mcm mne proses nk tukar course tu? sy dpt pharm usm, nk tukar ke medic uitm...
    klu ada email or fb kwn kak yg dpt tukar course tu bulehla jgak bg kt sy...

    ReplyDelete
  7. waalaikumussalam. kalau dari usm nak ke uitm tu susah sikit la dik. sebab melibatkan u. lagipun usm kan dia ada interview segala. kawan akak tu dia tukat course tp still uni yg sama.

    ReplyDelete
  8. owh... ok tq kak :)

    ReplyDelete
  9. Hye kak..salam..saya baru dapat degree um kos material sc.nak tukar kos sebab betul2 tak minat chem..possible tak kalau saya terus pergi um esok and mintak tukar

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak. Boleh tahu tak, course pharmacy kat UM, dia still tgk SPM kita ke??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...