Thursday, May 26, 2011

Adaptation

Adaptation in terms of physiology melalui nota Dr.Kumar means: the decline of firing state over time when a constant stimulus is applied. Kalau google plak jumpa mksud dia : The acquisition of modifications in an organism that enable it to adjust to life in a new environment.


Contohnya, bila kita masuk kat bilik yang sejuk mula-mula tu kita rasa perghhh sejuknya. Tapi bila kita duduk dalam bilik tu after sekian masa kita tak rasa sejuk macam masa mula-mula masuk tadi. Sebab badan kita dah dapat sesuaikan diri denan keadaan tu. Ini la adaptation.

Dalam bahasa Melayu dipanggil adaptasi. Senang cakap, menyesuaikan diri la. Sesuaikan diri dngan keadaan persekitaran baru.

Asal ni? Haha. Takde motif pun sebenarnya. ::DD
Saje nak revise. =)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...