Friday, December 30, 2011

Bukan Kerja Kita



Merenung kembali sikap segelintir di antara kita tentang keprihatinan dan kepekaan kita terhadap sesuatu benda kecil membuatkan aku berasa kesal. Kesal dengan diri sendiri kerana tidak mampu menegur diri sendiri dan orang lain agar menjadi insan yang celik dan mampu melihat sekecil-kecil perkara.

Lets gostraight to the point. Sebagai contoh, kita meninggalkan botol minuman yang sudah habis di atas bangku di sebuah taman permainan. Apabila ditegur, kita menjawab 'Ala..tu bukan kerja kita. Nanti kan ada orang yang kutip'

Nampak simple kan. Tapi sekecil-kecil perkara itu juga akan dihitung kelak.
Sampai bila kita nak hidup dengan sikap 'Itu bukan kerja kita'?

Cuba bayangkan, yang bekerja sebagai tukang sapu tu adalah mak cik tua yang bekerja untuk menyara anak-anak dia. Mungkin dia bekerja sehari suntuk membuat pelbagai kerja untuk menyara anak-anak yang sedang membesar. Dengan satu pertolongan kecil yang kita buat iaitu memasukkan sampah ke dalam tong sampah, sekurang-kurangnya mak cik tu tak perlu tunduk mengangkat botol yang ditinggalkan oleh kita sedangkan kita  sengaja meningglkannya di situ kerana berfikir 'itu kerja mak cik tu untuk angkat botol yang aku minum dan letak dalam tong sampah'.

Sahabat-sahabat yang dikasihi,

Memudahkan kerja orang lain itu adalah semudah-mudah pekerjaan. Kita membantu orang lain tanpa orang tu tau siapa kita adalah satu nikmat.

Prof Dr Muhaya selalu menasihatkan dalam ceramahnya agar kita memudahkan kerja orang lain. InsyaAllah Allah akan permudahkan kerja kita.

Ini adalah satu luahan dan satu teguran untuk saya yang tidak mampu menyampaikan secara berhadapan.

Wassalam.

Friday, December 23, 2011

Study Week 1st Sem 2nd Year

Bismillahirrahmanirrahim..

Kami akan start study week ni. Jadi ni kita bahagikan topik untuk discussion yang akan bermula pada hari Isnin, 2 jAN 2012. 

Diskusi akan diadakan di Main Library.
Setiap hari kena ada kat ML pukul 9! Bergerak dari kolej pada pukul 8.30.
Balik pukul 12.00malam, lepas library tutup la kira

Untuk yang first week ni kita baca sendiri-sendiri dulu kayh.

Jadual discussion:

2 Jan: CNS, IMMUNO, MIKROB
3 Jan: SPDT. MED CHEM, MIKROB
4 Jan: SPDT, IMMUNO, MIKORB
5 Jan: MIKROB, MED CHEM, CNS
6 Jan: exam CNS, MIKROB, MIKROB
7 Jan: SPDT, IMMUNO, IMMUNO
8 Jan: MEDCHEM, IMMUNO, IMMUNO
9 Jan: exam IMMUNO, MIKROB, MIKROB
10 Jan: MIKROB, exam MIKROB, SPDT
11 Jan: SPDT, SPDT, MED CHEM
12 Jan: exam SPDT, MED CHEM, MED CHEM
13 Jan: MEDCHEM, exam MED CHEM, REHAT~
14 Jan: COSTING, PHRAMANAL, PHARMANAL
15 Jan: SEMISOLID, PHARMANAL, PHARMANAL
16 Jan: exam PHARMANAL, SEMISOLID,SEMISOLID (for costing, overview jer)
17 Jan: exam COSTING, SEMISOLID, SEMISOLID
18 Jan: exam SEMISOLID, beli barang untuk BBQ, merinate ayam
19 Jan: TEMUJANJI DENTAL (jijah n cik yayah jer), masak-masak n setup, BBQ~
20 Jan: kemas barang kat bilik, nak checkout, prepare untuk BRO-MC
21 Jan- 22 Jan: CAMPING BRO MC!

Pastu fokus untuk buat lesen! :P

Ni plak untuk pembahagian topik:

Shiemah

-PBL
-URI
-principle
-parkinson
-AED
-solution
-basic principle and immuno
-innate, acquired
-antibacterial
-opiod
-intro n malaria
-blood parasite
-what inside bacteria
-microbial multivation
-respiratory inf
-inf of cns
-exanthema
-no.1
-basic pharm anal
-electronic spectrometry
-non-aqueous

Mimi

-asthma
-COPD
-drug of abuse
-opiod analgesic
-antipyretic
-suspension
-immunogen n antigen
-antigen antibody interaction
-anticancer
-steroid
-intestinal protozoa
-tissue protozoa
-microscopic
-biochemical test media
-skin inf
-tb
-antiviral


Cik Yayah

-bronchitis
-pneunomonia 
-nsaids
-local anasthetic
-gen.anasthesia
-emulsion
-immunoglobulin n antibody
-complement
-cholinergic
-sedative
-intestinal nematodes
-tissue nematodes
-bacteria in response to environment
-sterilization n disinfection
-git inf
-antimicrobial
-no.2
-EMS
-fluorimetry
-NMR

Yun

-TB
-IV 
-spasticity
-migraine
-cream and ointment
-immunization
-inflammation
-adrenegic 
-antipsychotic
-filariasis
-cestodes
-bacterial cells
-sterilization 
-std
-virus
-no.3
-refractometry
-IR
-Spin2 spliting

Jijah

-coagulation
-anemia 
-sedative
-antidepresant
-antipsychotic
-suppository
-hypersensitiviry
-report
-mild analgesic 
-nsaids
-antidepressant
-trematode 
-ectoparasite
-grams staining
-pathogen n normal flora
-uti
-viral hep, hiv, influenza
-no.4
-polarimetry
-EFS ,AA
-CNMR
-MS

OK KAWAN-KAWAN, KITA BOLEH BUAT! SKOR SAMA-SAMA UNTUK SEM NI, INSYALLAH..SEMOGA ALLAH RAHMATI DAN BERKATI PERJUANGAN KITA. =)

Saturday, December 3, 2011

al-Ikhwan

Biamillahirrahmanirrahim..

Tadi masa tengah online aku nampak abi (Ustaz Nizam), ustaz merangkap warden masa kat maktab dulu post entry blog dia yang baru. Aku pun klik la. Lepas tu aku tengok post yang lepas-lepas. Ada satu post tu tajuk dia 'Memohon Sumbangan untuk Aircond Surau al-Ikhwan'.


Nampak je nama surau al-Ikhwan, terus memori lalu menjengah semula..
Memori manis aku suatu ketika dulu..
tempat di mana aku mula mengenal dan menyuburkan cinta Ilahi..

tempat di mana hari-hari aku tidak sunyi dengan peringatan dan tarbiyah..
tempat di mana hati aku tidak pernah gersang dengan ilmu dengan ilmu dan zikrullah

tiap pagi, aku akan bangun seawal mungkin..
nak jadi orang pertama sampai di al-Ikhwan..
sungguh rugi kurasa jika terlepas untuk bersama berjemaah dengan imam pertama..
kemudian kami mengaminkan doa beramai-ramai..
kemudian kami membaca al-Ma'thurat bersama-sama..
setelah itu bersalaman dengan teman-teman..
aku rindu saat itu..

selepas sarapan, kami berkumpul di Dataran Cendekiawan sebelu masuk ke kelas
menyebut 99 nama Allah, mengaminkan doa dan mendengar amanat..
sungguh aku rindu saat itu..

lepas habis waktu prep petang,
jika berkelapangan aku solat Asar di al-Ikhwan
ada tazkirah ringkas lepas tu..
sungguh aku rindu saat itu..

malamku diisi lagi..
solat Maghrib dan solat sunat hajat berjemaah di al-Iikhwan
jika uzur pada waktu itu, ada majlis zikir di blok G,
nyata aku tidak pernah sunyi..
sungguh aku rindu saat itu..

malam pula,
sebelum tidur semua penghuni berkumpul di blok masing-masing
mahupun di salah satu bilik di setiap wing..
bacaan taklim dan tazkirah sebelum menamatkan hari itu..
sungguh aku rindu saat tu.

aku rindu saatku menangis di situ..
menangis kerana menyesali dosa-dosaku
menangis kerana memohon kekuatan
sungguh aku rindu saat itu.

adakah suasana yang mengubahku saat ini?
adakah salah diriku sendiri yang tidak mencari tetapi hanya terus menanti?.
.
Benar kata mereka..
di situ kami disuap dan dipaksa mendengar kata-kata indah, kata-kata peringatan
keluar sahaja dari situ, kami perlu mencari sendiri hala tuju kami..

aku rindukan diriku dulu..
aku rindu untuk merasai nikmatNya cinta Mu..
aku rindu..
sungguh aku rindu..






Thursday, December 1, 2011

Tagged

Asslamualaikum~


Ooo..blog pun boleh main tag tag eh? Baru tau..
Takpe la, on jer. Nah!




Few rules to be followed.So,these are the rules:
1.Post this rules
2.Write 11 things about yourself
3.Answer the questions the tagger set for you
4.Choose 11 bloggers to be tagged and link them to the post
4.You're not allowed to tag back ( I mean to the person who tags you )



Apa-apa je la kan..tak pernah buat benda ni tapi takpe la, tak salah try. Lagipun esok takde test..hehehe


11 things about me (?)
  1. Allergic dengan makanan. So, kalau ada orang offer makanan, biasanya aku akan terima dengan hati terbuka dan perut terbuka. 
  2. Sangat suka BOLA SEPAK!!! Dan...pemain-pemain bola sepak. Hehe
  3. Suka aktiviti luar/berpersatuan. I prefer to join those outdoor activity rather than going out watching movies or anything yang gadis-gadis (eeuw) lain suka buat.
  4. Saya sayang adik-adik saya. sangat sangat
  5. Sekarang ni tengah terhegeh-hegeh nak amek lesen motor. Pastu nak simpan duit JPA nak beli motor. Ngeeee~
  6. I ada Twitter you. Tapi kan, tak semua oranf boleh follow. Sorry ya~ haha
  7. Mizisya tu combination saya dengan adik-beradik saya ok. Bukan dengan 'pakwe'. Huh!
    Mimi-Zizi-Tasya: Mizisya
  8. (Tak tau nak tulis apa dah)


Questions


1.  single or taken?muahaha.if taken please mention his/her name

Perlu la soalan ni yang first ditanya..adoi~ Takde la. 


2. umur paling sesuai untuk kahwin


Sekarang pun boleh! Hahaha.. Kalau student tu biarlah tunggu habis belajar. Kalau nak cepat sangat lepas grad ke. Nanti masa grad bawak kad jemputan kasi kat kawan-kawan. 

3. your wedding concept



 Simple. Nak macam kat kampung tu, masa kenduri tu ada ceramah. Pastu pasang lagu nasyid je. Tempat duduk laki perempuan asing. Sederhana je. Kan lebih berkat. Tak gitu?

4. kalau masa boleh diundur balik, apa yg awak nk lakukan?



Tak nak masuk UM! Sobs.. so nak buat rayuan tukar U lain. Boleh tak?


5. chocolate or ice cream.choose.


Ice cream la! Hari ni pun dah makan 2 aiskrim pisang..ngee. Aiskrim boleh release tension. Tapi coklat pun best.



6. who is in your mind now? post gambar sekali


Errrr...no one. :P 



7. your favourite social networking and why?

Twitter>FB>tumblr>blog (in the mean time la..ikut mood jugak sebenarnya)

Twitter best sebab boleh letak status bila-bila masa. Even macam gila sebab cakap sorang-sorang tapi takpela. 


8. your first impression about me


Sopan nya budak ni..haha. Especially masa menginap kat bilik korang dulu, layanan 1st class tu. Thanks a lot! ^^


9. kenapa blogging?


Acually, reading writing is my obsession. Ngee~ 


10. your wish which is yet to come true 



So many laa..but the nearest one I nak score untuk sem ni! Huuuuu..



11. post your favorite picture of me 

Takde la yang...tak amek gambar pun.



Next..apa lagi?


Tag? Macam mana nak tag orang? Tak reti =.=

Friday, November 25, 2011

MARHATAN '11

Bismillahirrahmanirrahim..

Phew~ dah seminggu berlalu lepas program MARHATAN '11 bersama PERMANIS UM. Marhatan stands for Mari Berkhatan, Permanis stands for Persatuan Mahawiswa/i Negeri Sembilan.

Kenapa Negeri Sembilan? Bukan Pemarak or Permas or PMK? Haha..
Antara sebab-sebabnya, last sem aku pernah join Permanis punya program PROKAS sebagai peserta. Lagipun kan aku minat team bola sepak Negeri Sembilan.hihi.. So tahun ni aku dengan Jijah pun daftar la jadi ahli rasmi.

So last week is our first event with Permanis. Before ni tak dapat join HATI. Sedeyy~
Kitorang pergi hari Sabtu ke SK Nyatoh, Rantau, N9. Masa kat sana aku jadi akak fasi. 
Hari Sabtu masa sampai tu kkitorang disambut oleh warga sekolah tu dengan meriah sekali. Dengan kompang dan bunga manggar. Aiyok..macam pengantin plak. Teriama kasih la banyak-banyak. Orang-orang nogori baik-baik belaka.

Lepas tu ada aktiviti LDK. Petang tu ada riadah. Malam ada khatam al-Quran punya majlis. Esok tu baru ada majlis berkhatan. HAHA.

Nanti kawe post gambar..nak gi bersiap jap. Nak balik Taiping! Yuhuuu

Tuesday, November 22, 2011

Bola Lalala 3: Harimau Muda

Salam perpaduan.. :D

Fuhh..dari semalam orang tak habis-habis cerita pasal bola. Yela..M alaysia menang kan lawan Indon.
Masa start Sea Games ni aku folow every match. Mula-mula masa lawan dengan Singapura tu aku tengok depan tv kat umah. Masa tu aku tak kenal lagi skuad Harimau Muda yang baru. Macam Mahali, Fadhli Shaz, Asra, Apek and Fakri tu kenal la sebab diorang kan dalam skuad kebangsaan.

So dalam banyak-banyak mata aku tertumpu kat kelibat pemain no 18..Syahrul Azwari! Hehe..
Lepas tu yang lain macam Wan Zahirul aka Kechik, Izzaq Faris, Nazmi Faiz tu..fuhh..hebat la diorang! Tangkas dan energetik kot..kadang-kadang aku rasa diorang better lagi dari team senior especially defendr. Tapi defender orang sama je kan? Kalau tak silap..|



''Syahrul Azwari Ibrahim born 12 January 1993, Tanah Merah, Kelantan & Nazmi Faiz born 16 August 1994, KualaLumpur..aset terbaruyg semakin menyinar..2 3 tahun lg insyaAllah bertambah ligat..boleh pakai lama''


Lepas diorng menang ni ada match dengan Bahrain pulak. Masa tu Si Nami ni kasi gol sebijik. Cantik punya gol. Serious. Luar dari kotak penalti kot. 


Lepas tu, tak lama lepas tu banyak gila fan pag dia kat FB. Official Fanpage pun banyak tapi nampak sangtat la fake. Kejap je dah puluh-pjuluh ribu orang like page tu and mostly perempun. Hey, kalah artis diorang ni. Nampak sangat perempuan tengok bola tak ikhlas. Nak tengok player jer..baik takyah.



Kan? 


Cuba tengok Safee Sali, dia bukan la tak hensem tapi Nami memang comel la kan dari dia. Padahal aku rasa Safee lagi banyak jasa masa piala AFF Suzuki tu. Ye dak? 

Apa bukti perempuan tengok bbola sebab player?

2/12/2012


Adoi..nampak? Fanpage Nazmi yang fake tu pun dah ada lagi banyak orang like dari Fanpage Safee yang ori tu. 
Padahal fanpage Safee Sali dah wujud berbulan-bulan before fanpage Nami.



To Nami, teruskan fokus dan perjuangan anda. Stu je nak request kat Nami dengan pemain Malaysia yang lain, pakai la seluar panjang masa main na.. =)



**Semalam aku tengok kat bawah Blok D. Budak-budak perempuan penuh! Pastu tengok duk jerit-jerit sampai berdesing telinga aku..eeee, geram. Tak kusyuk aku tengok.. T__T

Tuesday, November 1, 2011

Rezeki datang dari Allah

Bismillahirrahmanirrahim.
~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Alhamduliillah, kita masih diberikan rezeki untuk bangun pada pagi ni menghdrup udara segar. Pagi ni aku bangun dan terniat di hati nak tulis something tentang rezeki.

Rezeki datang dari Allah dari pelbagai sudut, dari sudut yang tak terjangka. Klik sini.

Teringat satu cerita yang aku dengar kat IkimFM tentang seorang penjual tempe.
Seorang penjual tempe yang yakin dan percaya rezeki datang dari Allah. Setiap hari dia berdoa dan yakin akan reziki yang telah ditentukan untuknya. Satu hari, tempe yang dia sediakan tak masak. Mentah. Dia berdoa kepada Allah, dan dia yakin lalu dia pergi ke pasar macam biasa untuk menjual tempe yang mentah tu. Siapa la yang nak beli tempe mentah kan? cerita penuh kat sini

Namun rezeki itu ada di mana-mana dengan izin Allah. Lalu ada seorang membeli tempe mentahnya itu. Keesokan harinya orang itu datang kepadanya dan meminta tempahan tempe mentah yang banyak untuk dibawa ke luar negeri. Sebab kalau bawak tempe mentah, bila sampai ke luar negara tempe tersebut akan masak dan masih segar.

Cerita ini nampak mudah tapi sangat mendalam maknanya.

Aku merenung kembali pada diri aku. Bersyukur. Lagi 3 hari raya korban. Masa raya puasa hari tu, aku tak beli baju raya pun. Takpe, aku tak kisah,.Tapi dalam pada itu, Allah telah memberikan rezeki kat aku melalui seorang hamba yang bermurah hati bai aku sepasang baju kurung. Syukur! Alhamdulillah. Siapa sangka?

Mungkin nampak biasa di mata orang tapi bagi aku, aku faham rezeki Allah ada di mana-mana.

Dari itu, bersyukurlah dengan apa yang ada. Ustaz Asri kata dalam satu ceramahnya, kita ingat rezeki itu bila kita dapat sesuatu yang baru tapi kita lupa apa yang kita ada itu juga adalah rezeki.

Rezeki datang dari Allah, berusahalah dan minta dipermudahkan. =)
Manusia tidak akan menghargai nyamannya embun pagi jika tidak pernah merasai panasnya terik mentari.

Saturday, October 22, 2011

Contest For Sinergi 2.0

Alhamdulilah. Allah telah memberi ilham kepada insan pencadang, maka contest ni dicanang.



Contest ini khas diadakan untuk semua ahli Sinergi 2.0.
Tarikh tutup: 14 November 2011.
Tema: Sinergi - Bergandingan Menuju Ilahi.
Penyertaan boleh individu atau duo & bilangan pernyertaan tidak terhad.
Size Logo : A4
File type: .psd or .ai (untuk t-shirt) & .gif, .png & etc (for logo).

P/s: untuk sesiapa yang ade blog/tumblrlog/etc, bolehlah post this entry at their blog. ok. dengan cara:-
1. post entry title as "Contest For Sinergi 2.0".
2. Perkenalkan apa itu Sinergi 2.0 & kenapa join this contest.
3. Cipta & desi

gn your logo & t-shirt.
4. All the best!

Lagi P/s: Hadiah menarik menanti anda! Jgn tak join pulak. ngee~



Hoyeah! :D

Sunday, October 16, 2011

Masuk U Untuk Apa?

Assalamualaikum.


OK. Cuba tengok sekeliling kita, apa yang kawan-kawan kita tengah buat sekarang?

Ada yang daripada pagi tadi duduk kat meja study, menghadap buku.
Ada yang baru balik dari jalan-jalan.
Ada yang baru balik dari aktiviti kelab/fakulti.
Ada yang baru balik meeting.



Yang baru balik tu tak reti-reti nak study ke?
Hello..masuk U takkan la nak study je 24 jam.
Takde life laa..

Mungkin pandangan setiap insan berbeza.
Bagi orang yang tak tahan menghadap buku 24 jam macam aku, ada banyak benda lain lagi yang kita boleh belajar daripada aktiviti-aktiviti bukan ilmiah. Semua tu membuka minda kita, meluaskan pengalaman kita dan sebagainya. Bagi aku student life bukan lah semata-mata nak belajar ilmu ilmiah, tapi kita kena jugak belajar ilmu-ilmu lain.

Bak kata ustaz Pahrol, belajarlah di universiti kehidupan.
Kita takkan dapat belajar mengenai kehidupan dari teori  dalam buku semata-mata

Tambah-tambah lagi bila kita ada dalam satu komuniti yang memang perlukan komitmen daripada setiap orang, sekurang-kurangnya memberikan sokongan dan sedia membantu bila dipinta. Bukan memberikan alasan seribu dan mengelakkan diri. Apatah lagi untuk sesuatu yang baik. Masa kat maktab dulu, roomate aku, Naza, selalu cakap. 'kalau kita luangkan masa untuk agama Allah insyaAllah Allah akan lapangkan masa untuk kita'. =)

Apa-apa pun,.semua berbalik pada diri kita sendiri.
Bertindaklah dengan bijak, demi masa depan kita.
Semoga pekerjaan yang kita lakukan ikhlas semata-mata kerana Allah.




Peace~

Jum'ul Sinergi

Friday, October 7, 2011

Kak Rus Grad

Assalamualaikum..

Sobahal khair~ Sekarang aku berada di KK1. Kat bilik Cik Zaza and the gang. Nak study med chem kat sini la kononnya.

Khamis baru ni senior kitorang konvo. Aku dengan buddy line pergi DTC bawak hadiah untuk Kak Rus. Bestnya Kak Rus dah grad.

I really need to learn to be like her. Dia pun pernah je duduk kat tempat aku dulu but she manage to pass and grad with her fellow batcmates! Kak Rus memang terbaik! Congratulations!


Kak Rus

Ni la Kak Rus. Gambar buddy-line aku takde orang upload lagi. Huhu.

Lepas tu, masa malam tu aku keluar makan dengan separuh ahli GBS. Mula-mula nak makan tepi stesen u je tapi last-last pegi Old Town. Takpe, Bro dengan Kak Aini belanja meh..ahaha

Best la borak dengan diorang. Lepas tu siap kasi semangat kat aku untuk teruskan perjalanan lagi..muahaha
Betul la..sedikit sebanyak motivation aku naik la sikit. Masa balik kami berlapan naik satu kereta. HAHA. Macam sardin!



Yang kiri aku Bro, yang kanan aku Kila (buddy kecik)



Minggu depan dah start dah conass. First test: MED CHEM


I have reminding myself again and again, everything depends on this sem. I should score this sem to make me able to grad on time. Kalau sebaliknya aku kena pertimbangkan cadangan untuk extend. Tapi jauh di sudut hati aku nak grad dengan batchmate aku. 

Aku pegang prinsip, kalau Allah dah letakkan aku dalam bidang ni, bermakna aku mesti boleh lalui semua ni. Dengar Bro dengan Kak Aini and Kak Fana cerita pasal final year project, pastu pasal PCI..bestnya! 

So Mimi, all the best ya! :D







Wednesday, October 5, 2011

As Big As Shadows



LOOK at the camels first and then read the message below.

This is a picture taken from directly above these camels in the desert at sunset. It is 



considered to be one of the best pictures of the year. When you look closely, you can see that



 the camels are the little white lines in the picture.

 
The black images you see are just the shadows!





Sometimes, 



our "problems" seem to be 



as big as the



 shadows...



but they are little





LOOK ONCE MORE. YOU CANNOT BELIEVE IT, RIGHT?
 



Kan?





Tuesday, September 27, 2011

First Three Weeks of New Sem

Assalamualaikum.

Pergh..busy gila. (konon)


1) Busy dengan kolej. Pindah-pindah bilik, angkat barang macam nak pengsan. Cramp kaki sebab penat sangat..huhu.

2) Lepas tu weekend pergi Shah Alam raya.

3) Telematch..kena setelkan pasal makanan.

4) Memantau junior-junior..ehehehe. Bermesra dengan junior..wee~

5) JPA
! Kena pegi tanya bendahari. HEP..heshh

6) Setelkan pasal program sulung Sinergi. :D

7) Jumpa mentor..gulp~

8) Pergi Sunway. Ada program MPS.

9) Pergi Ehsan..pagi dengan Azie, Petang bawak Ku dengan Kak Da plak.

10)
Aktiviti kolej ((tipu). Eh betul la, pergi jamuan raya. Jamuan mesti kena pegi. Hik3

11) Pergi AGM PSIPUM. Belajar cara diorang buat meeting. Nanti bak buat untuk PerFIUM plak. InsyaAllah :D

12) Pergi KPS, daftar jadi ahli PERMANIS! Ngee~


Upcoming event:

1) Annual gathering

2) Buddy outing..kalau jadi la.

3) Telematch



4) Graduasi, FESKUM! Hoyeah~ Best shopping kat FESKUM sebab banyak benda murah. Ehehe.



5) Program sulung SINERGI

6) CONASSSSSSSSSSSSSSSSSSS


Bila nak balik rumah ni? =(

Sunday, September 11, 2011

Ujian Iman





Patutkah

 manusia

menyangka

bahawa mereka akan

dibiarkan dengan hanya berkata:

Kami beriman”,

 sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?

(Al-'ankabut ayat 2)

Saturday, September 10, 2011

Inilah Dugaan

Assalamualaikum.

Sekarang ni aku dah ada kat dalam bilik kat kolej. Seorang. Huhu. Bakal-bakal rumet tak tau la ke mana..masuk tadi memang takde orang, cuma ada barang je.

Tadi abah yang hantar,dari rumah naik bas. Lepas tu naik LRT dan akhirnya naik teksi untuk sampai ke kolej.

Masa kat LRT Ampang Park tadi, abah cakap duit tinggal RM*00. Lepas tu abah keluarkan semua, so sekarang tinggal zero. Ya Allah, nak menitis air mata aku masa tu jugak. Hari ni baru 11hb. Nak tunggu gaji lambat lagi. Lepas tu abah bagi kat aku separuh, aku kata tak payah tapi abah kata ambik je dulu.

Semalam GG call tanya JPA dah masuk ke belum sebabb dia nak bayar duit kawan yang dia pinjam.  Aku suruh dia pakai duit raya dulu tapi dia cakap takut nak guna nanti.

Aku pun nasib baik dapat duit raya lebih sikit, boleh la nak beli barang-barang keperluan. Tu pun beli ala kadar je.

Sedih, tapi aku redha. Ini dugaan dan ujian buat kami sekeluarga. Ujian datang menyapa di saat hati merasa ketandusan kasihNya. Moga dengan ujian dapat mendekatkan diriku padaNya. Sungguh aku rindu saat diriku meletakkan sepenuh penuh pengharapan kepadaNya. Meyakini akan janji dan pertolonganNya. Agar jiwa ini tidak lagi rapuh.

Pening memikirkan tentang hal ini. Tapi aku tau abah mesti lebih lagi merasakan beban ini. Bil api un tertunggak tak bayar lagi. Ya Allah, ini dugaan untuk kami kerana Kau Maha Mengasihi. Kuatkanlah kami, cekalkanlah hati kami dan permudahkanlah urusan kami.

Aku curahkan di sini bukan untuk menagih simpati, tapi untuk kalian tau bukan semua orang hidup senang.Juga peringatan untuk diriku supaya di masa depan, bila aku menoleh kembali aku akan tersenyum bila aku melihat kembali masa silamku. Lagipun aku tak mampu simpan seorang tapi aku tak tau kepada siapa aku nak berkongsi cerita.Aku jadi kelu jika mahu berkata-kata.
.
Jadi aku harap, sahabat yang membaca dapat mendoakan kami.

SMKTP In Memories

Assalamualaikum..

Yo..zaman sekolah memang seronok kan. Tak kisah la sekolah biasa ke, asrama ke, pasti meninggalkan seribu satu kenangan.

Masa sekolah menengah aku pergi tiga buah sekolah:

SMK Padang Tembak (Form 1)

SMK Tasek Permai (Form 2-awal Form 4))

MRSM Tun Ghafar Baba (Form 4-Form 5)


Post ini adalah untuk SMK Tasek Permai.


Sekolah ni dalam kategori luar bandar. Kalau lalu kat highway Hulu Langat boleh nampak. Letaknya atas bukit. Bukit yang curam. Kalau nak sampai kena naik bukit atau tangga. Tangga tu pun nak macam Batu Cave dah. Tak hairan la budak sekolah ni slim dan sihat-sihat belaka. Aku pun suka lepak atas bukit kat tepi kantin tu. Boleh usha-usha orang dari atas. Hee :D

Student dia pulak memang lengkap dengan pelbagai bangsa. Melayu, Cina, India.. Yang Indon pun ada, ramai. Ehehehe.

Aku pindah sekolah ni sebab pindah rumah kat Ampang. Mula-mula tu gerun jugak la. Mana pernah pindah sekolah, suasana baru. Huhu. Tapi tak sangka aku dapat adapt cepat. Masa mula-mula macam biasa la, kena kenalkan diri kat depan. Masa tu tali kasut tercabut, cikgu suruh betulkan. Malu~

Waa..tetiba terlintas banyak benda pasal sekolah ni. Nak taip semua tak larat la..

Kat sekolah ni aku jadi pengawas. Eheh.Dan jadi pengawas kat sekolah ni memang mencabar memandangkan aku ni budak yang agak skema. Muahaha. Sakit hati kalau budak tak dengar cakap. Lepas tu diorang pun tak suka aku. HAHA. Aku pantang tengok budak main henset dalam sekolah. Aku report kat cikgu. Padan muka! Masa perhimpunan pun aku suka aim budak-budak yang buat hal ni. Masa rehat budak-budak tak boleh masuk kelas so aku kena jaga laluan utama ke kelas. Memang aku hadang, kalau sape-sape nak masuk kena soal jawab dulu. Tapi ade je yang lepas..Haihh..

Dan aku ada ramai kawan baik kat sini. Sara, Haslinda, Sufia, Alfiyah, Syahira, Ainil..tak lupa jugak Suhilah, Fairus dan ramai lagiiii.. Diorang ni tinggal dekat rumah aku je so kalau cuti boleh je nak jumpa. Banyak kenangan best dengan korang.

Ingat tak, masa hari Jumaat kita selalu main nyorok-nyorok masa orang pergi solat Jumaat. Habis satu sekolah kita kecohkan. Haha. Seronok kot. Lepas tu biasanya hari Jumaat ada bacaan Yasin masa pagi kalau sekolah pagi, tengah hari kalau sekolah petang.

Masa nak dekat PMR kita study group sama-sama. Memang kita sangat struggle masa tu. Kita tak lokek nak kongsi ilmu. Siap tukar-tukar nota dengan buku latihan. Tapi study group kita ramai, sampai 10 orang kadang-kadang tu. Tapi kita still boleh get along, study sama.-sama. Sangat berkesan kot. Cikgu pun puji..hihi. Dalam kelas kalau dapat homework matematik tu kita akan buat habis-habisan. Maybe sebab takut dengan cikgu Shum yang garang tu. Hehe. Mana-mana soalan yang kita tak dapat buat, kita akan diskus. Saling memberi tunjuk ajar. Cewah~So..tak hairan la most of us dapat result gempak. Ramai yang dapat pergi MRSM.

Sekarang ni ada semua dah terbang merata. Ada yang baru masuk alam menara gading. Ada yang ,asuk poli. Semoga kita berjaya dalam haluan masing-masing.

Ni bukan gambar aku..haha. Tapi ni kat depan Bilik Disiplin.

Ni antara member-member SMKTP. Masa ni aku dah pindah.

Lencana sekolah

Cikgu-cikgu kat sekolah ni terbaikkk..memang terbaik. Antara cikgu-cikgu yang hebat tu, ada seorang yang paling banyak berjasa. CIKGU MUSALMAH.

Cikgu ni la yang berjaya mengesan bakat berpantun dalam diriku ini. Hehe. Takde la berbakat pun, tapi boleh belajar benda ni. Tak susah pun. Terima kasih cikgu sebab percayakan saya. Dan cikgu ni yang banyak bagi nasihat, dorongan dan motivasi kat aku dan kawan-kawan lain. Lagi satu, cikgu Musalmah yang bagi galakkan aku masuk MRSM. Dia pun ada bagi sumbangan duit dengan baju-baju kurung beserta tudung. Memang sangat terharu masa tu. Dan cikgu-cikgu lain memang hebat. Kalau tak takkan sampai aku dapat 8A masa PMR. Bagi aku salah satu tips nak berjaya adalah hubungan yang baik dengan cikgu. Kadang-kadang rasa macam anak emas cikgu plak. Kekekeke.. :P

Ingat dulu masa dapat offer sekolah teknik, masa tu belum dapat MRSM lagi, cikgu-cikgu semua bagi nasihat fikir betul-betul before pergi tu. Cikgu Mat siap panggil aku nak jumpa pasal tu walaupun dia tak ajar. Keprihatinan cikgu-cikgu tu buat aki sebak gila. Meleleh air mata lepas balik dari jumpa cikgu Mat tu..sobss


Puas carik gambar kita yang korang upload kat FB dulu tapi tak jumpa dah. Mana eh? Huhu..

Masa nak pindah MRSM ramai yang sedih. Ada yang bagi hadiah, bagi surat yang aku still simpan sampai sekarang. Thanks to all for being such a wonderful memories.

The rest is history~









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...