Monday, September 13, 2010

Panjut

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni dah masuk raya ke-5 dan lepas ni nak beraya rumah kawan-kwan pulak. Tapi before pergi raya, nak post pasal PANJUT.

Pernah dengar tak panjut? hahaha..ada orang tak pernah dengar. Musim-musim raya ni ramai kawan tukar nama kat FB.. nama kuih la, mercun la,, macam-macam. Kadang-kadang nak tergelak rasa. Pastu ada la seorang ni letak nama UmmiNajlaa PasangPanjut. (tak boleh blah..haha)

Pastu ada la sorang mamat ni tanya panjut tu apa..hahaha.
Nak tergelak guling-guling dah..
Panjut ni sedbenarnya sama je macam pelita.. Cuma ikut negeri la panggil apa. Biasanya panjut ni banyak kat Kuala Kangsar. Patut la kawan aku tu tak tau, dia orang Kelantan.HAHA

Dia tanya kat aku panjut ni apa. Aku cakap la dulu masa kecik-kecik atok aku buat panjut pakai tempurung kelapa. Maam mana tah, dia susun tempurung and then letak sumb kat tengah-tengah. Ingat-ingta lupa la sebab  masa tu kecik sangat.hehe. Istimewanya panjut ni dibuat sekitar 10 malam terakhir Ramadhan. Untuk malam tujuh likur. panjut=pelita..macam-macam jenis pelita ada. Ada yang dalam buluh tu, yang panjang-panjang tu. hee..tak tau macam mana nak describe. Pergila google gambar dia sendiri..ngee~

Sekarang ni panjut semua dah moden. Tak payah letak minya tanah pun, pakai elektrik je. Tak best. Tak ada feel. Lagipun sekarang dah tak balik Batu Kurau. Dh berapa tahun tak balik sana dan tak mungkin dapat balik lagi. Masa nak pegi rumah mak teh kat Jelai lalu la Batu Kurau. Sayu je tengok rumah tu, orang dah renovate. P;okok-pokok kat tepi tu tempat aku main masa kecik-kecik semua dah kena tebang. Alahai sayangnya.. Telaga tempat aku main air, buang air n segalanya pun dah tak ada. Hurmm...rindu zaman kanak-kanak.Hehe

OK la, dah terkeluar tajuk dah ni. Nak bersiap pegi raya. Yeay..

Sekian ..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...